Рішення приймав особисто путін: слідчі у справі MH17 зробили гучний висновок

Читать на русском
Автор
2123
володимир путін
володимир путін

Хоча докази і переконливі, але поки що не достатні

Рішення про передачу "ДНР" зенітно-ракетного комплексу "Бук", з якого 2014 роre на Донбасі було збито малазійський Boeing, могло бути прийняте особисто путіним. Такого висновку дійшли експерти Спільної слідчої групи (JIT).

Вони опублікували підсумки розслідування щодо осіб, відповідальних у росії за збиття літака рейсу MH17 ракетою "Бук". У записаних телефонних розмовах російські чиновники кажуть, що рішення щодо надання військової підтримки залишається за президентом.

Рішення навіть відкладається на тиждень, "бо є лише один, хто приймає рішення… людина, яка зараз перебуває на саміті у Франції". У цей час, 5 та 6 червня 2014 року, президент путін перебував у Франції на святкуванні Дня висадки союзників під час Другої світової.

"Існує конкретна інформація про те, що прохання сепаратистів було передано президенту, і що це прохання було задоволено. Невідомо, чи згадується в запиті система "Бук". Трохи пізніше з'являються більш важкі системи ППО, в тому числі і "Бук", з якого збили MH17. Хоча ми говоримо про вагомі докази, висока планка повних і переконливих доказів не досягнута", — йдеться у звіті.

При цьому в документі констатується, що поки що не зібрано достатньо конкретних доказів для нового судового переслідування щодо путіна. До того ж, у прокуратурі Нідерландів зазначають, що путін володіє імунітетом як глава держави, тому він не може зазнати судового переслідування у справі МН17.

Як пише BBC, на прес-конференції також пролунав запис, який слідчі назвали розмовою самого путіна з Ігорем Плотницьким, керівником самопроголошеної Луганської народної республіки. Повідомляється, що запис було зроблено у листопаді 2017 року. Ця розмова, на думку JIT, показує, наскільки росія та особисто володимир путін були залучені до дій сепаратистів на Донбасі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в річницю загибелі рейсу MH17, в ЄС заявили, що очікують від росії визнання своєї відповідальності за катастрофу

Також ми повідомляли про те, що одним із обвинувачених у справі MH17 є російський терорист Ігор Гіркін, який активно коментує війну в Україні з території Росії.