Війна росії з Україною: Макрон пояснив, чого чекає від Китаю, і оцінив "мирний план"

Читать на русском
Автор
661
Еммануель Макрон та Урсула фон дер Ляйєн хочуть переконати Китай вплинути на москву
Еммануель Макрон та Урсула фон дер Ляйєн хочуть переконати Китай вплинути на москву. Фото Getty Images

Китай здатний вплинути на Москву для встановлення миру в Україні

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що Китай може зіграти "важливу роль" у повномасштабній війні в Україні через тісні відносини з росією.

Про це лідер країни заявив сьогодні, 5 квітня, під час виступу на зборах французької громади у Пекіні, пише видання The Guardian. Відповідне відео було опубліковано на сторінці Єлисейського палацу у Twitter.

"Китай, який має сильні зв’язки з росією, які в останні дні знову підтверджені, може відіграти важливу роль", — сказав Макрон на початку свого візиту до КНР.

За його словами, підтримка діалогу з Китаєм має важливе значення, а москві не можна дозволити вести ексклюзивні переговори з Пекіном.

"Ми чуємо дедалі гучніші голоси, які висловлюють сильне занепокоєння щодо майбутнього відносин між Заходом і Китаєм, що в тій чи іншій формі призводить до висновку про неминучу спіраль зростання напруженості", — заявив президент журналістам у посольстві Франції в Пекіні.

Зазначається, що Макрон, а також голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн хочуть переконати Китай вплинути на москву для встановлення миру в Україні або утримати його від підтримки країни-агресора.

Президент Франції також додав, що КНР також підтвердила свою відданість Статуту ООН про "дотримання територіальної цілісності та суверенітету держав". А пропонуючи документ із врегулювання, Китай дає явний сигнал про свою готовність взяти участь у цьому процесі.

"Китай нещодавно запропонував мирний план. Ми вітали його. Чи згодні ми з ним повністю? Ні. Проте є інтерес (з боку Китаю. — Ред.), який говорить про готовність брати участь у вирішенні конфлікту", — наголосив Макрон.

Зазначимо, що 24 лютого 2023 Китай оприлюднив свій "мирний план", що складається з 12 пунктів. У ньому наведено основні ідеї, які можуть допомогти врегулювати повномасштабну війну в Україні, розв’язану росією.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що президент Володимир Зеленський запросив китайського лідера Сі Цзіньпіна в Україну. Глава нашої держави хоче поговорити із головою КНР, адже востаннє вони розмовляли ще до початку повномасштабної війни.