Велике збентеження для диктатора: Байден висловився про Сі Цзіньпіна, Китай обурився

Читать на русском
Автор
4031
Сі Цзіньпін
Сі Цзіньпін. Фото DELFI

Байден прокоментував інцидент зі збитою в лютому повітряною китайською повітряною кулею-шпигуном

Президент США Джо Байден назвав главу Китаю Сі Цзіньпіна "диктатором", але додав, що про китайську загрозу можна не турбуватися, оскільки країна має "реальні економічні труднощі".

Про це він сказав у контексті інциденту з китайською повітряною кулею-шпигуном, яка залетіла в повітряний простір США в лютому цього року і була збита, пише The Hill.

За словами Байдена, Сі Цзіньпін був засмучений, що куля була збита.

"Причина, через яку Сі Цзіньпін дуже засмутився через те, що я збив цю повітряну кулю… повну шпигунського обладнання, полягає в тому, що він не знав, що він там був. Ні, я серйозно. Це було великим збентеженням для диктаторів., коли вони не знали, що сталося", — зазначив голова Білого дому.

Він додав, що аеростат збився з запланованого курсу і тому опинився там, де врешті-решт і був збитий.

"Він збився з курсу через Аляску, а потім (летів, — ред.) через Сполучені Штати, і він (Сі Цзіньпін, — ред.) не знав про це. Коли його збили, він дуже зніяковів і заперечував, що він взагалі був там", — розповів подробиці події Байден.

Крім того, американський лідер закликав не турбуватися про Китай, який має "реальні економічні труднощі".

Нагадаємо, китайський висотний аеростат спостереження був зафіксований у небі над континентальною частиною Сполучених Штатів Америки 3 лютого. Спочатку в США не хотіли збивати його, побоюючись ризику для безпеки людей на землі від можливих уламків. Куля пролетіла над важливими військовими об’єктами по всій Північній Америці, і врешті-решт була збита. У Китаї заявили, що аеростат був цивільним повітряним судном, яке виконувало якусь наукову місію.

МЗС Китаю висловило протест через слова Байдена, який назвав Сі Цзіньпіна диктатором.

"Висловлювання американської сторони безвідповідальні, порушують дипломатичний етикет та є відкритою політичною провокацією", — йдеться у заяві.

Зазначимо, голова Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко сказав у коментарі "Телеграфу", що російські ядерні загрози не змогли налякати світ, а натомість призвели до зближення позицій США та Китаю.