Це вигідно росії: в одній з африканських країн спроба перевороту, захопили президента

Читать на русском
Автор
1700
Мохамед Базум
Мохамед Базум

Підступи до резиденції глави держави перекриті військовими машинами

Після азіатської М’янми державний переворот може загрожувати Африці. Йдеться про Республіку Нігер, чийого президента зараз тримають під посиленою охороною.

Про це повідомляє Reuters.

За даними агентства, прямо зараз президента Мохамед Базум перебуває під охороною у своєму палаці. Підступи до резиденції глави держави перекриті воєнними машинами. Міністерства поряд із палацом також було заблоковано, а співробітники у палаці не мали доступу до своїх офісів, повідомляють журналістам джерела у службі безпеки президента.

Журналісти зазначають, що ці рухи нагадують чотири військові перевороти, які сталися у сусідніх Малі та Буркіна-Фасо з 2020 року. При цьому, за словами репортера Reuters, решта столиці Нігера виглядала спокійною, з нормальним ранковим рухом на дорозі та повним доступом до Інтернету.

Оновлено: президент Базум підтвердив утримання охороною, але заявив, що бунтівники почали "антиреспубліканський" рух "даремно" і що він в порядку. За його словами, Національна армія не підтримала заколот і готова атакувати гвардійців, якщо вони не схаменуться, йдеться в заяві президента.

Також на всіх сторінках президента в соцмережах з'явилося це повідомлення: "Президент республіки та його сім'я в порядку".

Пізніше ця заява була видалена через сумніви, хто контролював ситуацію. Солдати взяли під контроль усі дороги, що ведуть до національної телевізійної станції, на якій транслювали фільм.

У матеріалі наголошується на словах керівника програми Sahel німецького аналітичного центру Konrad-Adenauer-Stiftung з цього приводу.

"Базум був єдиною надією Заходу в регіоні Сахеля. Франція, США та ЄС витратили більшу частину своїх ресурсів у регіоні на підтримку Нігеру та його сил безпеки", — сказав Ульф Лессінг

Він додав, що якщо переворот відбудеться, то він створить можливість для росії поширити свій вплив на Нігер.

Нагадаємо, що у березні 2021 року в Нігері вже було зірвано спробу державного перевороту, коли військовий підрозділ спробував захопити президентський палац за кілька днів до того, як Базум мав скласти присягу.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як переворот у М’янмі може бути пов’язаний з візитом шойгу і де ще може стати "спекотно" стараннями рф.