В море змило цілі квартали: на півночі Африки через шторм загинули тисячі людей (фото, відео)

Читать на русском
Автор
2650
Через шторм Даніель тисячі людей зникли безвісти
Через шторм Даніель тисячі людей зникли безвісти. Фото Колаж "Телеграфу"

Катастрофа в Дерні на сході Лівії просто потрощила міста

У неділю, 12 вересня, шторм Даніель пронісся над Середземним морем та спричинив багато лиха. Зокрема, постраждала Лівія — в Дерні затоплені дороги й будинки, є загиблі та зниклі безвісти.

Негода вдарила й по інших населених пунктах уздовж узбережжя, включаючи друге за величиною місто Лівії Бенгазі, пише Nbcnews.

Лівія на карті Африки
Лівія знаходиться на півночі Африки поруч з Єгиптом

"Катастрофа сталася після того, як дамби над Дерною обвалилися, "змітаючи цілі квартали з їх жителями в море", — заявив на телевізійній пресконференції прес-секретар Лівійської національної армії (ЛНА), яка контролює східну Лівію, Ахмед Місмарі. Він оцінив кількість зниклих безвісти від 5 до кількох тисяч.

Шторм Даніель зруйнував будинки й дамби, спричинивши повінь

У соціальних мережах ширяться фото людей, які застрягли на дахах своїх будинків і транспортних засобів, кличучи на допомогу, а також відео інших наслідків катастрофи.

Наслідки катастрофи в Лівії

"Зниклих безвісти обчислюються тисячами, а загиблих — понад дві тисячі, — розповів Усама Хамад, глава паралельної східної адміністраціїі. — Зникли цілі квартали в Дерні разом з їх мешканцями… знесені водою".

Загальна кількість зниклих безвісти може сягати 5000-6000 осіб.

Almostkbal TV опублікував фотографії зруйнованої дороги між Суссом і Шахатом, де знаходиться заснована греками і внесена до списку ЮНЕСКО археологічна пам'ятка Кирена. Зі слів свідків, рівень води у Дерні досяг 10 футів.

Повінь змела в море авто, будинки, цілі квартали

"Ми спали, а коли прокинулися, то виявили, що вода облягає будинок. Ми всередині і намагаємося вибратися", — розповів житель Дерни Ахмед Мохамед.

Інший місцевий мешканець Салех аль-Обейді сказав, що йому вдалося втекти з сім'єю, хоча будинки в долині поблизу міста обвалилися: "Люди спали, прокинулись і виявили, що їхні будинки оточені водою".

Рівень води у Дерні досяг 10 футів

Східний парламент Лівії оголосив триденний траур. Абдулхамід аль-Дбейба, прем'єр-міністр тимчасового уряду в Тріполі, також оголосив триденний траур у всіх постраждалих містах, назвавши їх "зонами лиха". Чотири великі нафтові порти в Лівії — Рас-Лануф, Зуейтіна, Брега і Ес-Сідра — були закриті з вечора суботи на три дні.

Емір Катару шейх Тамім бін Хамад аль-Тані доручив уряду направити допомогу в постраждалий район на сході Лівії, повідомило державне інформаційне агентство Катару.

Східний парламент Лівії оголосив триденний траур

В ООН в Лівії заявили, що уважно стежать за штормом і "готові надати термінову допомогу на підтримку зусиль з реагування на місцевому та національному рівнях".

Нагадаємо, Лівія політично розділена між Сходом і Заходом, а державні служби зазнали краху після повстання, підтриманого НАТО в 2011 році, яке спровокувало роки конфлікту. Міжнародно визнаний уряд в Тріполі не контролює східні райони.

Раніше "Телеграф" писав про 20 нелегальних мігрантів, які потонули біля узбережжя Лівії.