Зник після поїздки до путіна: стало відомо про долю міністра оборони Китаю

Читати російською
Автор

Міністр їздив до російського президента наприкінці літа

Міністр оборони Китаю Лі Шанфу, який раніше зовсім зник з поля зору, знято зі своєї посади. Востаннє його бачили на публіці в останніх числах серпня.

Державне інформаційне агентство Китаю Xinhua написало про звільнення Шанфу, проте жодних причин не назвало. Про це у вівторок, 24 жовтня, повідомляє South China Morning Post.

Рішення про звільнення схвалив Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників. Це вже друге серйозне звільнення за останні три місяці.

До речі, звільнення міністра з посади сталося за кілька днів до приїзду делегації Пентагону до Пекіна на регіональний безпековий форум, що відкриває шлях до відновлення військового діалогу на високому рівні між двома сторонами.

У серпні поточного року він відвідував росію та зустрічався з володимиром путіним. Потім він відвідав Білорусь. А вже наприкінці місяця безвісти зник. Востаннє він виступав на безпековому форумі за участю африканських країн.

7-8 вересня він мав бути присутнім на щорічних зборах з оборонного співробітництва В’єтнаму та Китаю. Однак, за два дні до заходу Лі Шанфу відмовився від поїздки "за станом здоров’я".

При цьому в середині серпня видання Financial Times, посилаючись на американських чиновників, писало, що Лі Шанфу був позбавлений обов’язків глави Міноборони КНР. Була версія, що чиновник міг опинитися під слідством.

До речі, подібне влітку відбувалося з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом. Тоді він теж зник із поля зору у червні. А через місяць держЗМІ повідомили, що його було звільнено. Причини не називали.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Росії після невдалого пригожинського заколоту в червні зник генерал Сергій Суровікін. Він уперше з’явився на публіці лише на початку вересня.