"Це найгірший сценарій": стало відомо, до чого готуються США через війну в Ізраїлі

Читать на русском
Автор
2284
Ліквідація наслідків атаки бойовиків ХАМАС
Ліквідація наслідків атаки бойовиків ХАМАС. Фото facebook.com/tsahalfr

Активна фаза війни триває з 7 жовтня

Поки Армія Ізраїлю готується до наземної операції у Секторі Гази, у США розробляють план можливої масової евакуації своїх громадян з Близького Сходу. Такий сценарій розглядається на випадок, коли кровопролиття не вдасться стримати.

Про це пише The Washington Post з посиланням на слова чотирьох чиновників, знайомих із планом уряду США на випадок надзвичайних ситуацій. Чиновники на умовах анонімності сказали, що доля американців, які живуть в Ізраїлі та сусідньому Лівані, викликає особливе занепокоєння.

Видання зазначає, що, на думку посадовців, евакуація такого масштабу вважається найгіршим сценарієм, а інші наслідки розглядаються як більш ймовірні. Однак один чиновник сказав, що "було б безвідповідально не мати плану для всього".

За даними WP, адміністрація президента США, незважаючи на свою рішучу публічну підтримку Ізраїлю, глибоко стурбована перспективою ескалації, і останніми днями вона частково звернула увагу на складну логістику раптового переселення великої кількості людей. Згідно з оцінками Держдепартаменту, в Ізраїлі перебувало близько 600 тисяч громадян США, а ще 86 тисяч, як вважається, перебували в Лівані.

Занепокоєння американських чиновників у Лівані головним чином викликає Хезболла, політична партія та бойове угруповання, яке разом із союзниками наразі контролює найбільшу кількість місць у парламенті. Вона увійшла до парламенту в 1992 році. Вона давно приймала навчання та зброю від Ірану, що викликало побоювання, що вона може атакувати Ізраїль з півночі, створюючи війну на два фронти, яка розтягне ізраїльські сили. На їхньому спільному кордоні вже неодноразово були сутички.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, у вівторок, 24 жовтня, у місті Газа внаслідок ракетного обстрілу загинули двоє дітей, які були українськими громадянами. Померлі були братом і сестрою 9 та 6 років. Їхня мати вижила.