"Важливість росії знижуватиметься": Індія зробила неприємну для кремля заяву

Читать на русском
Автор
58549
Аніл Чаухан
Аніл Чаухан. Фото Rising Kashmir

Висловлювання пролунало досить несподівано

Глава Генштабу Індії, яка досить лояльно ставиться до росії, заявив, що геополітична важливість рф з часом знижуватиметься. Генерал Аніл Чаухан наголосив, що це відбуватиметься навіть попри те, що росія має ядерне озброєння.

"Геополітична важливість росії з часом знижуватиметься, навіть попри те, що це ядерна держава. Повстання "Вагнера" показало її внутрішню слабкість, це показово в контексті того, яке майбутнє чекає на росію", — заявив він.

Він сказав, що старий світопорядок іде у минуле, а контури нового ще до кінця не оформилися. Він спробував спрогнозувати цей новий світопорядок, насамперед заявивши про зниження ролі росії. Чаухан також додав, що у новому світопорядку значно зросте роль Китаю.

Варто зазначити, що, на думку фахівців Інституту всесвітньої історії НАН України, нейтральна позиція Індії не означає прихованої підтримки дій кремля в Україні. Делі постійно наголошує на необхідності дотримання норм міжнародного права. Крім того, Індії не вигідно затягування війни в Україні, оскільки це відволікає її союзників у США від Азії, а отже, послаблює американську присутність у цьому регіоні, що відповідає індійським безпековим інтересам у контексті протистояння Китаю.

Нагадаємо, раніше, у контексті саміту G20, який проходив в Індії 9-10 вересня, ексчлен української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш пояснив "Телеграфу", як Україна має ставитись до Індії. На його думку, ця країна не підіграє росії, а намагається вирішити власні проблеми, захищаючи свої інтереси.