Хотів бачити Україну "мостом між світами": ким був покійний Генрі Кіссінджер

Читать на русском
Автор
7487
Кіссінджер під час урочистостей з нагоди свого 100-річчя
Кіссінджер під час урочистостей з нагоди свого 100-річчя. Фото Getty Images

У 90-і роки він називав нашу країну "колиску російського православ’я"

Помер Генрі Кіссінджер, колишній державний секретар США, якому у травні виповнилося 100 років. Він обіймав цю посаду з 1973 по 1977 роки і є цілою епохою в політиці. Він до останнього був активним і його останньою міжнародною поїздкою став візит до Пекіна у липні 2023 року.

"Телеграф" розповідає про життєвий шлях Кіссінджера. Він відомий не лише як політик і дипломат, але й як вчений.

Біографія

Саме як вчений він розпочинав свою кар’єру, захистивши у 1954 році дисертацію з історії дипломатії періоду завершення Наполеонівських воєн та формування Віденської системи міжнародних відносин. Проте вже в 70-х роках ХХ століття він став одним із найвпливовіших зовнішньополітичних стратегів США.

Кіссінджер у молодості
Кіссінджер у молодості. Фото Getty Images

Кіссінджер був одним із "батьків" пом’якшення військово-політичного протистояння Радянського Союзу та Китаю зі США та країнами Заходу — політики "розрядки". Він також відіграв помітну роль у виведенні американських військ із В’єтнаму, за що став лауреатом Нобелівської премії миру 1973 року.

Що він говорив про війну росії проти України

"Я не думаю, що вся вина лежить на путіні. Сама війна дуже безжальна, напад має бути відбитий, і я підтримую український і західний опір. Але ще в 2014 році в есе я висловив серйозні сумніви щодо плану запросити Україну приєднатися до НАТО. З цього почалася низка подій, що завершилися війною. Це не виправдовує війну, але я вважав тоді й досі вважаю, що було б нерозумно поєднувати вступ усіх колишніх країн Східного блоку до НАТО із запрошенням України також вступити до НАТО", — говорив Кіссінджер у травні цього року, нагадуючи, що тоді пропонував залишити за Україною нейтральний статус, зробивши її своєрідним "мостом між двома сторонами".

Як Кіссінджер ставився до України

Під час свого візиту до США у вересні цього року президент України Володимир Зеленський зустрівся з Кіссінджером. Попередньо американець був проти членства України в НАТО, але змінив свою думку та підтримував членство нашої держави в Альянсі.

Зеленський зустрівся з Кіссінджером на початку осені

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак, який також брав участь у цій зустрічі, в Telegram написав, що Кіссінджер має багато влучних цитат, які характеризують стан справ у війні з росією.

"До цієї війни я був проти членства України в НАТО, бо побоювався, що це почне саме той процес, який ми бачимо зараз. Тепер, коли процес вийшов на такий рівень, ідея нейтральної України в таких умовах уже не має сенсу", — процитував Єрмак слова Кіссінджера, додавши, що "Генрі Кіссінджер зараз є одним із лобістів України в НАТО".

В інтерв’ю журналу The Economist ексдержсекретар Штатів говорив, що внаслідок військового посилення України завдяки західним озброєнням Європі краще мати таку потужну державу у структурі НАТО. Він зазначив також, що путіну також було б "безпечніше з Україною в НАТО".

"Зараз ми озброїли Україну до такого рівня, на якому вона буде кращою збройною державою з найменш стратегічно досвідченим керівництвом у Європі. Якщо війна закінчиться так, як це, напевно, буде – зі втратами багатьох досягнень росії, але зі збереженням Севастополя, то ми можемо мати незадоволену росію, але також і незадоволену Україну, тобто рівновагу невдоволення. Тому для безпеки Європи краще мати Україну в НАТО, де вона не зможе приймати національні рішення щодо територіальних претензій", — аргументував свою позицію Генрі Кіссінджер.

Як змінювалося його ставлення до членства України в НАТО

Отже, у 2008 році Кіссінджер виступав проти прийняття України до НАТО і за те, щоб Україна залишалася у сфері, яку росіяни вважають простором власної "самосвідомості". У 2015 році політик критикував санкції щодо росії та виправдовував окупацію Криму.

У травні 2022 року, під час свого виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Кіссінджер заявив, що Україна має віддати частину своєї території росії, щоб покласти край війні. Зеленський тоді відповів йому досить різко.

"Таке враження, що у пана Кіссінджера на календарі не 2022 рік, а 1938-й, і він думав, що розмовляє з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені", — сказав він.

Проте вже в липні 2022 року Кіссінджер закликав під час можливих майбутніх переговорів із Москвою не поступатися окупованими нею територіями України. У січні 2023 року він підтримав вступ України до НАТО.

"Тепер, коли між НАТО та росією більше немає нейтральних зон, Заходу краще прийняти Україну в НАТО. Це гарантує, що конфлікти, які можуть виникнути знову після закінчення війни або внаслідок мирної угоди, не можуть бути вирішені односторонніми нападами росії чи України", — пояснював Кіссінджер.

Книга Кіссінджера "Дипломатія", що в ній сказано про Україну

У 2020 році в Україні вийшла в перекладі українською мовою книга Кісінджера "Дипломатія", яка стала світовим бестселером. Англійською мовою ця книга побачила світ ще у 1994 році.

Книга "Дипломатія" розглядає здебільшого історію дипломатичних відносин у ХХ столітті з певними екскурсами в історію. Здебільшого в ній йдеться про західну дипломатію.

Примітно, що Україна у цій книзі практично не відіграє ролі у світовій політиці. Розглядаючи Першу та Другу світові війни, Версальську та Ялтино-Потсдамську системи міжнародних відносин, "холодну війну" та "розрядку" автор фактично не згадує про нашу країну, буквально не бачачи її.

"Майже до кінця 1991 року у Вашингтоні Горбачова вважали незамінним партнером у будівництві нового світового порядку – причому настільки, що президент Буш обрав таке недоречне місце, як український парламент, щоб саме з його трибуни розхвалювати переваги цього радянського керівника та заявляти про важливість збереження Радянського Союзу", — це перша згадка про Україну в книзі Кіссінджера.

У другій згадці про Україну у своїй книзі Кіссінджер назвав нашу країну "колиску російського православ’я": "…переважна більшість провідних постатей у росії, незалежно від своїх політичних переконань, і відмовляються визнати крах радянської імперії або легітимність держав-наступниць, особливо України, колиски російського православ’я".

Нагадаємо, Кіссінджер пояснив свої скандальні слова про територіальні поступки рф з боку України. Він пояснював, що мав на увазі повернення до ситуації на 24 лютого, оскільки визнання будь-яких територіальних придбань росією з того моменту буде винагородою військової агресії.