Загадкова пневмонія дітей розповсюджується по Європі: у яких ще країнах виявлено захворювання

Читать на русском
Автор
2911
Хворіють переважно діти шкільного віку
Хворіють переважно діти шкільного віку. Фото Getty Images

Дитячі інфекціоністи вказують на сезонне загострення

Збільшення кількості випадків захворювання дітей на пневмонію, яку викликає бактерія Mycoplasma pneumoniae, спостерігається не тільки у Китаї. У Європі, окрім Німеччини, Данія, Франція та Нідерланди також нещодавно повідомили про висхідну динаміку.

Також повідомлялося про різке зростання кількості випадків в одному з округів Огайо, США. Про це пише CNN.

Видання додає, що немає жодних ознак широкого чи вираженого зростання інфекцій Mycoplasma в інших місцях Сполучених Штатів, але ця бактерія, як правило, викликає спалахи пневмонії кожні один-три роки. У США не було справжньої хвилі цього захворювання ще до пандемії Covid-19, і експерти кажуть, що не здивуються, якби цього року відбулося зростання.

"Ми очікуємо, що деякі сезони будуть гіршими за інші щодо мікоплазмозних інфекцій, і, звичайно, здається, що в США та Європі цей рік може бути гіршим, ніж інші роки", — сказав лікар Бадді Кріч, дитячий інфекціоніст Університету Вандербільта.

Минулого тижня європейські експерти, які проводили спостереження за мікоплазмою в 45 місцях у 24 країнах, повідомили, що частота випадків, яка впала до менш як 1% під час пандемії, знову почала зростати на початку року. Відповідно до звіту, опублікованого в The Lancet Microbe, станом на літо та осінь цього року в середньому спостерігалося зростання більш ніж у чотири рази, причому більший приріст спостерігався в Азії та Європі.

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, резистентність до антибіотиків, що використовуються для лікування цієї інфекції, може відігравати певну роль у збільшенні випадків у Китаї.

"Ви можете спостерігати періодичні епідемії кожні кілька років, особливо у дітей віком від 5 до 12 років, тобто дітей шкільного віку", — сказав д-р Пітер Хотез, який є одним із керівників Центру розробки вакцин Техаської дитячої лікарні.

Раніше "Телеграф" писав, що Китайські органи охорони здоров'я заявили, що не виявили жодних незвичайних або нових патогенів у дітей, які масово почали хворіти на пневмонію. Хвилю захворюваності пояснюють сезонним загостренням.