Протести у Гонконгу: КНР застерегла Канаду від накладення санкцій

Читать на русском
Автор
878
Протести у Гонконгу: КНР застерегла Канаду від накладення санкцій Новина оновлена 05 червня 2024, 15:29

Китай застеріг Канада, якщо ті розпочнуть процедуру санкцій через протести у Гонконгу.

КНР готова вжити "вкрай рішучих контрзаходів", якщо Канада розпочне процедуру накладання санкцій на китайських чиновників за порушення прав людини.

Про це у Монреалі заявив посол Китаю в Канаді Конг Пейву, коментуючи заяву двох канадських сенаторів про внесення наступного тижня законопроекту із закликом про накладення санкцій на китайських посадових осіб за порушення прав людини, зокрема у Гонконгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми виступаємо рішуче проти таких дій. Думаю, це серйозно зашкодило б нашим двостороннім відносинам. Ми прийматимемо дуже рішучі контрзаходи”, — сказав Пейву.

На думку китайського дипломата, ухвалення подібної резолюції було б розцінене Пекіном як втручання у внутрішні справи. "Це не на користь канадської сторони, тому ми сподіваємося, що подібна небезпечна діяльність буде припинена", — зазначив посол.

Варто зазначити, що у Канаді повноваження накладати міжнародні санкції має уряд, а не парламент. Проте одностайна підтримка резолюції законодавцями змусить уряд вжити відповідних заходів.

Китай ввів санкції проти США через підтримку протестів у Гонконзі

Відносини між Китаєм і Канадою суттєво погіршилися після того, як наприкінці минулого року в аеропорту Ванкувера на запит США було затримано фінансового директора та дочку засновника китайської корпорації Huawei Менг Ванжу. Згодом Китай заарештував двох канадців — підприємця Майкла Спейвора та колишнього дипломата Майкла Коврига, проти яких висунули звинувачення у створенні загрози національній безпеці КНР.

Канада вважає затримання своїх громадян політично вмотивованими і вимагає негайного їхнього звільнення. Підтримку Оттаві вже висловили багато країн, серед яких Німеччина, ЄС, США, Великобританія та інші.

Китай також наклав обмеження на імпорт канадського ріпаку та свинини. Проте нещодавно обмеження щодо ввезення свинини було знято.