Всесвіт став ближчим: телескоп Джеймса Вебба надіслав перше фото — що на ньому

Читать на русском
Автор
1315
Візуалізація космічного телескопа Джеймса Вебба
Візуалізація космічного телескопа Джеймса Вебба. Фото nasa.gov

Знімок лише перший із серії зображень

Космічний телескоп NASA Джеймс Вебб, який запустили вивчати Всесвіт наприкінці грудня 2021 року, надіслав перше фото – його презентував президент США Джо Байден. На мальовничому знімку зображено скупчення галактик SMACS 0723, відоме як "Перше глибоке поле Вебба". Ця картинка — найчіткіший інфрачервоний знімок далекої частини Всесвіту з існуючих.

Керівник NASA Білл Нельсон зазначив, що світло зірок, зняте на знімку, "подорожує вже понад 13 мільярдів років". Він нагадав, що вік Всесвіту становить 13,8 млрд років і це означає, що вчені доходять майже до самого початку.

Інші знімки телескопа "Вебба" будуть оприлюднені 12 липня і світло на зображеннях датується 13,5 млрд років. Зазначається також, що телескоп здатний визначати хімічний склад планет і шукати ті, які годяться життя.

Перше фото телескопа імені Джеймса Вебба
Перше фото телескопа імені Джеймса Вебба

У поле зору "Вебба" потрапили тисячі галактик. Дослідження телескопа в інфрачервоному діапазоні дозволять одержати найбільш детальне уявлення про ранні етапи розвитку Всесвіту.

Раніше "Телеграф" писав про українську вчену, яка отримала престижну нагороду серед математиків — Марина В’язовська здобула медаль Філдса.