Найяскравіша комета 2023 року пролітає повз Землю: де і коли можна побачити

Читать на русском
Автор
22104
Комета ZTF
Комета ZTF

Після проходження через центр Сонячної системи комета залишить її назавжди

Любителі космосу за допомогою телескопа вже можуть спостерігати на зоряному небі світіння комети C/2022 E3 (ZTF), а незабаром її можна буде побачити неозброєним оком.

Як йдеться в матеріалі Universe Magazine, вказана комета є найяскравішою у 2023 році. Зазначається, що на найближчу дистанцію до Сонця вона підійшла 12 січня, тоді ця відстань становила 106 мільйонів кілометрів.

"Спостерігати небесний об’єкт можна в бінокль або телескоп. А до 1 лютого, за прогнозами астрономів, побачити ZTF можна буде неозброєним оком", — йдеться у повідомленні.

Траєкторія комети ZTF
Траєкторія комети ZTF

Повідомляється також, що вплив гравітації великих планет вплинули на траєкторію руху цієї комети, перетворивши її з дуже витягнутого еліпса на незамкнену гіперболу. Тому після цього прольоту через центральні частини Сонячної системи комета залишить її назавжди.

Як відомо, це космічне тіло виявили астрономи з Паломарської обсерваторії в окрузі Сан-Дієго (Каліфорнія, США) 2 березня 2022 року. Вони встановили, що востаннє комета наближалася до Землі близько 50 тисяч років тому.

Це не єдине космічне явище, яке можна спостерігати в зоряному небі в перший місяць 2023 року. Раніше повідомлялося, що в період з 18 по 25 січня можна буде побачити парад планет.