"Жорстокий вбивця": ім'я одного з найвідоміших мореплавців світу хочуть прибрати з астрономії

Читать на русском
Автор
3272
Дві плями на нічному небі відомі корінним народам здавна
Дві плями на нічному небі відомі корінним народам здавна. Фото phys.org

Хмари назвали на честь Магеллана у 19 столітті

Велика та Мала Магелланові хмари століттями прикрашали небо, однак свої назви отримали лише в кінці XIX століття на честь Фердинанда Магеллана. Цей дослідник, мандрівник, португальський мореплавець XVI століття міг бути жорстоким вбивцею, тому астроном Міа де лос Рейес з коледжу Амгерст у Массачусетсі закликає перейменувати названі на честь нього астрономічні об'єкти. Окрім двох галактик-супутників Чумацького шляху, є й кілька телескопів.

Магеллан та його люди, за даними Рейеса, спалювали села і вбивали людей на території які наразі є Гуамом та Філіппінами. Рейес звернувся до Міжнародного астрономічного союзу з закликом перейменувати астрономічні об'єкти. Він вважає що не можна давати назви на честь тих хто має колоніальне минуле.

Також до Магеллана відкриття цих двох хмар стосунку не має — вони були відомі людству того регіону що здавна. Хмари є частиною культури та звичаїв багатьох груп корінних народів у Південній Америці, Австралії та південній Африці, де вони називались на честь пір’я нанду, слідів небесних тварин, пари журавлів і уявлялись людям літньою парою, що сидить біля вогнища.

Полінезійські та європейські моряки також використовували Магелланові Хмари як небесні орієнтири, і європейці пізніше назвали їх, щоб нагадати про кругосвітнє плавання Фердинанда Магеллана в 16 столітті. Магеллан очолив першу європейську подорож до Азії через Тихий океан та експедиція під його керуванням зробила першу навколосвітню зафіксовану подорож. Магеллан до завершення не дожив, загинув він у битві з корінними мешканцями території сучасних Філіппін.

Результат звернення Рейеса наразі невідомий. Також на честь Магеллана названа Магелланова протока. Чи будуть подавати запит про її перейменування наразі невідомо. Загалом вчені наголошують — у майбутньому називати зірки або види варто більш обережно, адже, наприклад є комахи які містять своїх назвах згадки про Гітлера чи Муссоліні.

Раніше "Телеграф" розповідав, що кільця Сатурна незабаром перестануть бути видимими. Це явище не назавжди, але насолодитися красою в повному обсязі можна буде після 2032 року.