Starship уперше побачив космос: SpaceX провела майже успішне випробування корабля-гіганта (відео)

Читать на русском
Автор
1889
Starship
Starship

Космічний корабель успішно відокремився від носія

Компанія американського мільярдера Ілона Маска SpaceX провела успішний запуск надважкої ракети Super Heavy із кораблем Starship.

Як повідомляє пресслужба компанії в соцмережі X, запуск відбувся о 8:04 за часом східного узбережжя США (15:04 за Києвом) зі стартового майданчика в Техасі.

Ракета змогла стартувати, а через чотири хвилини польоту перший її ступінь успішно відокремився і вибухнув. Сам корабель протримався у повітрі близько 10 хвилин, після чого зв’язок із ним зник. У деяких ЗМІ з’явилися повідомлення, що могла спрацювати система самознищення.

Спочатку планувалося, що перший ступінь повернеться на стартовий майданчик, проте зв’язок з ним було втрачено відразу після відділення. Сам корабель мав перебувати у повітрі 90 хвилин, але втрата зв’язку сталася після 10 хвилин.

Попри те, що все пішло не зовсім так, як планувалося, Starship вперше в історії зміг піднятися за межі земної атмосфери й вийшов на висоту 148 кілометрів. Тому цей запуск можна вважати успішним, хоч очевидно, що без помилок не обійшлося.

Starship на сьогодні є найбільшим кораблем, який планують запустити до космосу. Його довжина становить 50 метрів, а з першим щаблем вона сягає 120 метрів. Очікується, що за його допомогою люди та важкі вантажі доставлятимуться на Місяць, а потім і на Марс, що дозволить втілити мрію людства про постійну базу за межами Землі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що NASA встановило рекорд швидкості передачі даних з космосу на Землю.