Експерти: "золотий" астероїд може стати загрозою для світової економіки

Читать на русском
Автор
Експерти: "золотий" астероїд може стати загрозою для світової економіки Новина оновлена 29 січня 2023, 19:46

Загальну вартість усіх "дорогоцінностей" астероїда, до якого NASA незабаром відправить експедицію, оцінили у 700 квінтильйонів доларів.

Згідно з уже озвученими планами, у 2022 році Космічне агентство США відправить місію на "золотий" астероїд Головного поясу, відомий також як (16) Психея. Політ до його орбіти триватиме до 2026-2027 року, а саме перебування на (16) Психеї триватиме понад 20 місяців. Вчені мають намір дослідити породу астероїда за допомогою спеціального обладнання: ультраспектрального томографа, гамма-променевого та нейтронного спектрометра та магнітометра.

Астероїд, що сформувався внаслідок зіткнення двох небесних тіл, важить менше ніж один відсоток від маси Місяця. При цьому в його породі містяться платина, залізо, нікель та золото. Як повідомляє портал Oil Price, експерти підрахували сумарну вартість всіх металів на (16) Психеї: 700 квінтильйонів доларів. Цих грошей вистачило б, щоби зробити всіх людей мільярдерами.

У той час як у NASA місію до астероїда сприймають як суто наукову та мають намір таким чином вивчити формування Сонячної системи, деякі компанії переконані, що видобуток корисних копалин на астероїдах — перспективна індустрія.

"Щойно ми всі підготуємо, можливості стануть майже безмежними, — сказав у бесіді з Бі-бі-сі Мітч Хантер-Скулліон, засновник британської компанії Asteroid Mining Company. — Ті, хто набереться сміливості, зможуть заробити астрономічні гроші". Asteroid Mining планує розпочати видобуток у космосі до 2030 року.

Проте експерти вважають, що буріння астероїдів та нова золота лихоманка можуть призвести до краху світової економіки. На думку Скотта Мура, гендиректора EuroSun Mining, щороку компанії приносять на ринок близько 141,75 тонни золота, але ці обсяги тьмяніють порівняно з тим, що ми можемо видобути у космосі.

За оцінкою аналітиків з Allied Maket Research, до 2025 року світовий ринок з видобутку копалин на астероїдах досягне позначки 3,8 мільярда доларів за рахунок державних та приватних інвестицій.

"Ви не можете думати про космічний видобуток як щось, що трапиться через 25 або 50 років, — каже Мур. — Це вже відбувається. І Пояс астероїдів — лише один аспект цього ринку. Весь космічний ринок уже коштує сотні мільярдів".

Всесвіт безмежний: найкращі астрономічні фото 2019 року

Компанії видобувної галузі та космічні агенції цікавляться не лише астероїдами: так, у січні ESA підписало контракт із дочірньою компанією Airbus – Ariane Group – на підготовку місії на Місяць у 2025 році. На супутнику нашої планети планують добувати реголіт, щоб надалі використовувати його як паливо для космічних апаратів.

Тим часом японська компанія iSpace заявила, що її перші апарати вирушать на Місяць вже 2020-го та 2021-го, а до 2030 року розпочнеться активна експлуатація ресурсів супутника.