Що буде з цінами на нерухомість у 2022 році через загрозу вторгнення Росії в Україну: два сценарії

Читать на русском
Автор
588
Поки що ринок нерухомості стабільний
Поки що ринок нерухомості стабільний. Фото today.ua

Експерти повідомили, на скільки підвищаться ціни на житло цього року

Через загрозу повномасштабного нападу Росії на Україну ситуація у сфері нерухомості може розвиватися за двома сценаріями. У 2022 році ціни на будинки і квартири можуть підскочити на 10-15% або відбудеться обвал ринку, прогнозують українські ріелтори в матеріалі "Обозрєвателя".

Прогноз 1. Ціни на житло у 2022 році в Україні підвищаться

Київська ріелторка, авторка блогу про нерухомість "Графіня" Наталія Медведєва зазначає, що поки що повідомлення про загрозу вторгнення військ Путіна не впливають на стан справ з нерухомістю — угоди про купівлю-продаж залишаються в силі.

Більше того, затишшя на ринку нерухомості в Україні триває ще з кінця грудня, додає керівник Комітету з інформаційних систем та аналітики Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас. Але попит, за словами директора City Development Solutions Романа Герасимчука, зберігається, а ситуація на ринку зараз — спокійна.

Експерти приходять до висновку, що якщо повномасштабний напад не відбудеться, то до кінця 2022 року українці можуть очікувати на підвищення цін на нерухомість. За прогнозами, квартири зростуть у ціні на 10-15%, тоді як на первинному ринку подорожчання може досягти до 12% за рік.

Прогноз 2. Ринок нерухомості в Україні впаде через загрозу вторгнення РФ

За словами ріелторів та експертів з нерухомості, у разі реального вторгнення російських військ в Україні під ударом опиниться і національна економіка. Не дивно, що на це відреагує ринок нерухомості. Оскільки купівельна спроможність громадян знизиться, ціни можуть впасти. Про очікуване зниження експерти міркувати не стали, зазначаючи, що у разі ескалації навряд чи хтось замислюватиметься про нерухомість.

Нагадаємо, ціни на житло в Україні останнім часом дещо знизилися. Про цей тренд на ринку нерухомості заявив аналітик Олександр Болтян. Експерт розповів, як ситуація розвиватиметься далі та коли у 2022 році потрібно купувати квартиру чи будинок.

Як повідомляв "Телеграф" в інтерв’ю із засновником та керуючим партнером групи компаній Concept Group Михайлом Підвисоцьким, найчастіше українці відмовляються від іпотеки. Переважно покупці розраховуються за житло з власної кишені, особливо це вигідно під час переїзду та продажу старої квартири.