Оренда житла у Києві – як змінився ринок після ракетних атак окупантів

Читать на русском
Автор
635
Квартир поменшало
Квартир поменшало. Фото Відкриті джерела

Ракетні обстріли окупантів вплинули на столичний ринок оренди житла

Після початку ракетних ударів по столиці у жовтні змінилася ситуація на ринку оренди житла. Зокрема, в оренду стали пропонувати менше житла, при цьому ціна оренди фактично не змінилася.

Так, станом на 17 жовтня, коли Київ вдруге зазнав атаки, асортимент знизився на 14%. Про це повідомляє OLX.Нерухомість.

Найвідчутніше пропозиція зменшилася у Деснянському (23%), Дарницькому (21%) та Дніпровському (19%) районах. Водночас найменше ситуація змінилася на Печерську та у Шевченківському районі — кількість оголошень зменшилася на 10% та 12% відповідно.

При цьому різкої зміни вартості оренди не сталося. Наприклад, однокімнатні квартири у Голосіївському та Шевченківському районах орендодавці пропонували за 12 000-12 500 грн, у Солом’янському та Дарницькому – на рівні 10 000 грн, у Деснянському та Дніпровському – 6 000 грн відповідно.

Якщо порівнювати два тижні, коли столиця зазнала російських обстрілів, з аналогічним періодом у мирному січні 2022 року, то слід зазначити, що зараз вартість оренди у більшості районів ще не досягла довоєнного рівня.

Найпопулярніші однокімнатні квартири найбільше впали у ціні у Святошинському та Деснянському районах – майже на 14%. Якщо порівнювати з жовтнем минулого року, то різниця вражає ще більше. Так, ціна оренди у вищезгаданих районах Києва за рік поменшала на 22% у Деснянському та на 19% у Святошинському.

За рік вибір однокімнатних квартир на лівому березі столиці розширився на 39%, а на правому кількість оголошень зросла всього на 32%. Для охочих орендувати двокімнатне житло співвідношення по обидва береги Дніпра було приблизно однаковим. За даними OLX.Нерухомість, асортимент станом на 17 жовтня збільшився на 18% порівняно з аналогічним періодом минулого року. А ось трикімнатних квартир - навпаки, зменшився на 5,5% лівому березі та майже на 8% на правому. Ймовірно, попит на велику житлову площу викликаний внутрішньою міграцією великих сімей з прифронтових регіонів.

Загалом, порівняно з минулим роком, зараз вибір житла в Україні набагато більший. Порівняно з січнем асортимент квартир у Києві зріс майже на половину, а відповідно до жовтня 2021 року — взагалі вдвічі та станом на 17 жовтня становив 5 060 оголошень.

Водночас продовжує залишатися гострою проблема недобудованих девелоперами житлових будинків, у яких вже сьогодні могли б жити десятки тисяч киян.