Оренда квартир під час війни: скільки коштує житло в різних областях України

Читать на русском
Автор
Ціни на оренду житла в Україні
Ціни на оренду житла в Україні. Фото pinterest.com

Найбільше зросли ціни у західних областях

Війна значно вплинула на ринок оренди житла в Україні. Уподобання громадян з початку вторгнення російських військ значно змінилися, адже багато хто вибирає безпечніші області для проживання, і, відповідно, там підвищують ціни на оренду.

З березня попит на оренду житла залишається досить високим завдяки внутрішній міграції українців. Весною найпопулярнішим було житло у західних областях України, де було відносно спокійно. Там ціни на нерухомість та оренду квартир значно зросли, передає видання "Слово і діло".

Водночас у столиці та областях, де точилися активні бойові дії, попит на оренду житла помітно впав. Столичний ринок пожвавився лише восени. На це вплинув той факт, що багато українців повернулися додому, а також до Києва переїхала велика кількість біженців зі східних та південних регіонів.

оренда, житло, Україна, ціни
Ціни на оренду квартир в Україні. Інфографіка — Слово та справа

При виборі квартири українцям також важливий поверх. Великий попит існує на квартири на нижніх поверхах і якомога далі від військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури.

З початку року найбільше змінилася вартість оренди однокімнатних квартир у Закарпатській області. З січня 2022 року ціни зросли на 86% і зараз сягають 8 056 гривень. Також у першу трійку входять квартири на Івано-Франківщині. Майже за рік ціни зросли на 83%. Зараз оренда однокімнатної квартири обійдеться в 4794 грн. Третє місце посідає Кіровоградська область. Середня вартість оренди квартири становить 5156 грн, що на 80,7% більше, аніж у січні.

Зазначимо, що змін не відбулося на Сумщині. З початку року вартість оренди однокімнатної квартири становить 2473 грн. А в деяких областях ціни на оренду, навпаки, знизилися. Найбільше зміни торкнулися Харківської області. Вартість оренди знизилася на 30,9%.

Нагадаємо, що під час повномасштабної війни в Україні понад 2,4 млн українців втратили житло. Тому президент Володимир Зеленський ухвалив рішення про те, що все зруйноване житло має бути відновлено та компенсовано. "Телеграф" розібрався, чи допомогли людям, які втратили свої будинки.