Чи зросте ціна на житло, що будується? Девелопер пояснив, чого чекати до кінця року

Читать на русском
Автор
791
Первинний ринок житла поки що стоїть
Первинний ринок житла поки що стоїть. Фото Відкриті джерела

основні зміни забудовники чекають після закінчення війни

Залежно від становища на фронті та економічної ситуації в країні, вартість житла, що будується в Україні, так званої "первинки", до кінця року може зрости від 3 до 5%.

Про це "Телеграфу" повідомив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

На його думку, нині немає ні економічних, ні кон’юнктурних передумов для зростання вартості житла. Простіше кажучи – мало попиту.

За словами експерта, рівень інфляції в Україні цього року планується помірний як для війни – близько 15%, а зростання ВВП може становити до 3%. При цьому інфляція навряд чи викличе велике зростання цін, оскільки переважно вона впливає на ціну будівельних матеріалів, але зараз ціни виробників і так виставлені дещо вищими. Тим самим виробники створюють собі якийсь "запас", якщо інфляція виявиться все ж таки вище за очікувані 15%.

З іншого боку, у структурі попиту та пропозиції житла існує певний дисбаланс, так, в більшості випадків попит нижчий від пропозиції втричі. Виняток становить житло, краще за інших захищене від ракетних атак і віддалене від фронту. Це також не стимулює продавців житла підвищувати ціни, адже справи з продажами і так не найкраще.

Щоправда, у другому півріччі попит може зрости для майже готових квартир, які розташовані у відносно безпечних містах, таких як Київ, Львів, Івано-Франківськ, Ужгород, частково це стосується Одеси та Дніпра. Але вплив такого зростання ринку загалом буде незначним.

Також на можливу зміну ціни можуть вплинути ще низка факторів: становище на фронті, розмір міжнародної фінансової допомоги, зростання доходів громадян, акції (або їхня відсутність) з боку продавців житла та інші.

Але все ж таки основне зростання цін Володимир Семенцов пов’язує із закінченням війни та зростанням інвестицій в Україну для відновлення економіки, інфраструктури та житла. Втім, девелоперам все ж таки доведеться стримати апетити і задовольнятися меншою рентабельністю.