Забудовники стримають апетити: девелоперам передбачили зниження доходів після війни

Читать на русском
Автор
772
Бізнесу прогнозують падіння доходів від будівництва
Бізнесу прогнозують падіння доходів від будівництва. Фото Відкриті джерела

Доходи забудовників впадуть щонайменше вдвічі

У 2021 році девелопери мали рентабельність у будівельній галузі близько 50%, однак після перемоги України їм доведеться втиснутись і задовольнятися значно меншими доходами.

Про це у коментарі "Телеграфу" повідомив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

За його словами, у 2021 році доходність будівництва житла в залежності від формату, класу, розташування майбутнього житлового комплексу могла досягати 50%. Це пояснювалося тим, що через зниження прибутковості банківських депозитів інвестування в нерухомість, особливо на первинному ринку житла, стало майже безальтернативним способом збереження та примноження наявних коштів.

"Як наслідок — за підсумками 2021 року зростання вартості квадратного метра в доларовому еквіваленті склало в середньому більше 25%", — сказав фахівець.

До війни інвестування коштів у будівництво житла на старті будівництва означало купівлю на 20-40% дешевше, ніж у введеному в експлуатацію будинку. Через війну ж, яка стала причиною падіння економіки та доходів українців, подібні інвестиції значно знизилися.

У результаті експерт прогнозує значні зміни на будівельному ринку після війни.

"Після перемоги у російсько-українській війні та завершення містобудівної реформи, що включає й ухвалення генеральних планів населених пунктів, прибуток українських девелоперів житла складе до 25%", — прогнозує Володимир Семенцов.

Тим часом на будівельному ринку спалахує скандал навколо недобудов компанії "Укрбуд", які мав добудувати "Київміськбуд", але через тяжкий фінансовий стан не може це зробити.