У Гаазі родичі жертв МН-17 звернулися до Путіна

Читать на русском
Автор
Те, що залишилося від "Боїнга" після катастрофи над окупованим Донбасом
Те, що залишилося від "Боїнга" після катастрофи над окупованим Донбасом. Фото Reuters

Під час суду в Нідерландах родичі жертв МН-17 звинуватили Росію у брехні російською мовою

У Нідерландах на слуханні справи по рейсу МН17 родичі загиблих пасажирів масово звинуватили Росію і її главу Володимира Путіна у брехні.

Так, за інформацією Reuters, на черговому засіданні виступили кілька людей, що втратили в авіакатастрофі своїх близьких. Одна з них — голландка Ван дер Стін, батько і мачуха якої летіли рейсом МН-17, — звинуватила Росію у брехні російською мовою.

"Вони брешуть, ми знаємо, що вони брешуть. Вони знають, що ми знаємо, що вони брешуть", — сказала вона.

Вторила їй під час своєї промови і австралійка Ванесса Різк. Жінка, яка втратила обох батьків, звернулася до Путіна і назвала його уряд "політичним кошмаром, який привів до краху".

Відзначимо, що суд в Гаазі по цій справі триватиме ще близько року. Через величезну кількість матеріалів, з якими потрібно буде ознайомитися служителям Феміди, вони не зможуть винести вердикт за два тижні після завершення процесу. Інсайдери говорять, що рішення по цій справі винесуть з 22 вересня по 15 грудня 2022 року.

Нагадаємо, що 17 липня була 7 річниця великої авіаційної катастрофи рейса MH17. У 2014 році Boeing 777-200ER авіакомпанії Malaysia Airlines виконував плановий рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, але його збили над територією України із зенітно-ракетного комплексу "Бук".

На борту авіалайнера було 298 людей — всі вони загинули.

ЗРК "Бук" належав 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських збройних сил. Частина країн, чиї громадяни загинули в катастрофі, вимагали міжнародного трибуналу. Росія заблокувала цю ініціативу в Раді Безпеки ООН, скориставшись своїм правом вето.

Підсудних четверо: колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гиркин (Стрєлков), генерал, а на час збивання літака — полковник ГРУ Генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецназівець ГРУ Олег Пулатов (всі — громадяни РФ), а також громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

До України у Нідерландів претензій в цій справі немає.

Також "Телеграф" раніше писав, що справа про збитий рейс "Амстердам-Куала-Лумпур" займає 65 тисяч сторінок.