Маріо Драгі намагався піти у відставку, але його не відпустили: подробиці політичної кризи в Італії

Читать на русском
Автор
3857
Маріо Драгі
Маріо Драгі. Фото twitter.com/Investingcom

Політик пережив вотум недовіри

У четвер, 14 липня, на 141-й день повномасштабного вторгнення рф в Україну прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі оголосив про відставку.

Про це повідомляє ansa.it. Це сталося після того, як популістська партія "Рух 5 зірок", яку пов’язують із кремлем, відмовилася брати участь в урядовій коаліції.

"Хочу повідомити вам, що сьогодні ввечері я подам прохання про відставку президенту Італії. В останні дні я зі свого боку докладав усіх зусиль, щоб продовжувати спільний рух, намагаючись задовольнити вимоги політичних сил. Як стало очевидним із сьогоднішнього обговорення в парламенті, цього не було достатньо", — заявив Драгі.

Президент Італії Серджо Маттарелла не прийняв відставку Драгі, повідомляє rainews.it.

Нагадаємо, Драгі у четвер пережив вотум недовіри у Сенаті Італії. "За" вотум довіри свій голос віддали 172 сенатори, 39 проголосували проти. Зазначимо, "Рух 5 зірок" відмовився брати участь у голосуванні за пропозицією про виділення приблизно 23 млрд євро на допомогу громадянам і компаніям, які страждають від інфляції.

Примітно, що Драгі підтримує більшість обох палат парламенту Італії навіть без урахування "Руху 5 зірок". Однак Маріо, приходячи до влади у 2021 році, пообіцяв, що залишить посаду прем’єра, якщо хтось з учасників коаліції піде в опозицію. Лідер "Руху п’ять зірок", експрем’єр Джузеппе Конте, не оголошував про вихід із коаліції, але заявляв, що не підтримуватиме уряд, коли на позицію його партії не звертатимуть увагу. До речі, сам Драгі — безпартійний.

Партія "Рух 5 зірок" має популістський характер і є євроскептиками, а "останньою краплею", що передувала цій кризі, стала війна в Україні. По суті, цю політичну силу розкололо питання надання зброї країні, що воює з рф.

Раніше Драгі разом із кількома лідерами європейських країн відвідав Київ. Поїздка італійського прем’єра з президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом потягом "Укрзалізниці" стала мемом.