Війна — день 141: ЗСУ точковими ударами кошмарить тили окупантів, на Донбасі все ще гаряче

Читать на русском
Автор
15031
Війна в Україні — день 141
Війна в Україні — день 141

Оперативно про головне за 14 липня

Ось уже 141 день триває війна за незалежність України проти російських загарбників. Окупанти намагаються підійти до Слов’янська (Донецька область), проте українські сили оборони поки що відбивають усі спроби просування росіян на цьому напрямі. Крім того, пріоритетною ціллю загарбників є Краматорськ на Донеччині. Щобільше, ворог хоче створити новий котел на Донбасі. ЗСУ продовжують кошмарити окупантів точковими ударами по військових об’єктах у глибокому тилу за допомогою HIMARS. На політичному фронті Україна, Туреччина, рф та ООН провели результативні переговори щодо експорту українського зерна Чорним морем. Крім того, ще одна країна визнала незалежність "ДНР", через що послідувала жорстка реакція Києва.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 14 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни ввечері обстріляли околиці Нікополя на Дніпропетровщині, повідомив начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

Місцеві жителі у соцмережах пишуть, що на місці "прильоту" почалася пожежа.

22:00 Міжнародне рейтингове агентство Moody's попередило уряд Білорусі, що вважає дефолтом виплату зовнішнього боргу у національній валюті.

21:00 У Вінниці поліцейські затримали кілька десятків людей, яких підозрюють у коригуванні ракетних ударів по місту у четвер, 14 липня, повідомив голова МВС Монастирський на брифінгу. При цьому він додав, що по місту вдарили тим видом ракет, який наводиться не "в очі", а по координатах, тому конкретних навідників може і не бути.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі оголосив про рішення подати у відставку, повідомляють у четвер італійські ЗМІ.

20:00 Кількість жертв ракетного удару по Вінниці зростає — станом на 19:40 загинули 23 особи, з них троє дітей.

19:00 Ракетний удар по Вінниці: російський чиновник при ООН вразив брехнею.

18:00 У путіна знову заговорили про переговори та назвали умови.

17:00 Втрати України у війні: у Міноборони розповіли коли озвучать цифри.

16:00 Окупанти повідомили, коли хочуть провести "референдум" у Запорізькій області.

15:00 Військовий призов для жінок: Генштаб ЗСУ зробив важливу заяву.

14:00 Загиблих у Вінниці вже 20, серед них троє дітей.

Російський Червоний хрест роздає українцям чашки з путіним та Z-футболки, — розслідування.

13:00 Наразі у Вінниці 12 загиблих, серед них маленька дитина. "За допомогою до медустанов звернулося 90 осіб. Півсотні з них – у тяжкому стані", — повідомляє Нацполіція.

12:00 Окупанти вдарили по Вінниці, багато загиблих.

11:00 Повідомляється про вибухи у Вінниці, Львівській, Черкаській областях. Інформація уточнюється.

У Білому домі пояснили, чому ленд-ліз для України ще не запущено: у пріоритеті та допомога, за яку потім Україні не доведеться повертати гроші.

Україну у Міжнародному суді ООН у позові проти росії підтримали понад 40 країн.

У ході зустрічі між Україною, Туреччиною ООН та рф в Стамбулі сторони домовилися про розблокування трьох українських портів для експорту зерна. Усі суди перевірятимуть ВМС Туреччини, повідомляє Wall Street Journal з посиланням на особу, знайому з перебігом переговорів.

10:30 Повітряна тривога у більшості областей України, було зафіксовано проліт ракети над Одещиною.

09:10 У Миколаєві прямим ракетним ударом частково зруйновано готель "Миколаїв", постраждав ТЦ напроти, два навчальні заклади та об'єкт транспортної інфраструктури. Одна людина постраждала.

Загалом у Миколаєві випустили дев'ять ракет із зенітно-ракетних систем С-300.

Готель Миколаїв після ракетного удару
Готель Миколаїв після ракетного удару

Внаслідок вчорашнього ракетного обстрілу Харкова було частково знищено депо метрополітену. Про це повідомляє місцева Нацполіція. Голова Харківської ОВА додає, що після нічних обстрілів пошкоджено об'єкти транспортної інфраструктури, приватне підприємство, зруйновано 3-поверхову будівлю та автомобілі. Рятувальники ліквідували пожежі. За попередніми даними, жертв та постраждалих немає.

07:55 Краматорськ знову під обстрілом.

"Тривожний ранок. Авіаракетні удари по промисловій зоні Краматорська. Є відсутність електропостачання у деяких частинах міста. Знаходьтесь в укритті!", — повідомляє мер Олександр Гончаренко.

У Криворізькому районі Дніпропетровської області ворог обстріляв Зеленодольську громаду – населені пункти Велика Костромка та Зеленодольськ. Попередньо без жертв.

07:20 Важливі новини на ранок:

  • вночі були вибухи в Харкові, під ранок під обстріл потрапив Миколаїв; є повідомлення про вибухи в Краматорську, перевіряємо;
  • наразі в Чорному морі 3 ракетних кораблі, 2 підводних човни, 2 великі десантні кораблі, — в них на бортах напоготові 32 "Калібра";
  • росіяни поставили "шалену" кількість систем ППО для охорони Кримського мосту, — секретар РНБО Олексій Данилов;
  • кремль наказав формувати в регіонах рф "добровольчі батальйони" для війни проти України, підтвердили аналітики американського Інституту вивчення війни;
  • ЄС засуджує рішення рф спростити видачу російських паспортів усім громадянам України і не буде визнавати ці документи;

06:35 Ранок у Миколаєві розпочався з потужних вибухів, є постраждалі.

5:00 На Півдні України росіяни за добу втратили 13 солдатів та 6 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Крім того, було завдано ударів по двох командних пунктах окупантів, остаточні втрати уточнюються.

3:00 Окупанти вночі знову обстріляли Харків. Місцеві телеграм-канали повідомляють, що місцеві жителі чули три вибухи, один із яких пролунав на все місто. Також повідомляється, що на місці влучень почалися пожежі, проте інших деталей наразі немає.

1:00 Внаслідок ранкового обстрілу Бахмута загинула одна людина і ще п'ять отримали поранення, заявив голова Донецької ОВА Павло Кириленко та закликав мешканців евакуюватися

Про події за 11 липня можна прочитати у статті: "Війна — день 138: Україна готується деокупувати Південь, "бавовна" на окупованому Донбасі".

З інформацією за 12 липня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 139: ЗСУ знищують склади російських військ на окупованих територіях".

З новинами за 13 липня можна ознайомитись у зведенні за середу: "Війна — день 140: переговори з росією в Стамбулі, "бавовна" на складах окупантів".