Військовий призов для жінок: Генштаб ЗСУ зробив важливу заяву

Читать на русском
Автор
5514
Військовий призов для жінок: Генштаб ЗСУ зробив важливу заяву

Зараз у ЗСУ є потреба у фахівчинях з медицини, радіотехніки та харчових технологій

Українських жінок, які з 1 жовтня мають стати на військовий облік, призиватимуть до війська лише за їхньої згоди. Наразі гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку в Міністерства оборони нема.

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України, нагадавши, що перелік професій, представниці яких стануть військовозобов’язаними, визначений додатком 1 до наказу Міноборони №313 від 11 жовтня 2021 року. У списку 14 пунктів.

"Водночас, проведення загальної мобілізації під час війни з російською федерацією засвідчило, що на військову службу до Збройних Сил України та інших військових формувань призвані близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих", — зазначили у Генштабі. За наявними даними, більшість українок, які пішли на військову службу, отримали посади у медичних частинах, підрозділах зв’язку, морально-психологічного забезпечення, стали діловодами, бухгалтерами та кухарями. Наразі ЗСУ потребують жінок-медиків, радіотехніків та фахівчинь у сфері харчових технологій.

"Таким чином, досвід розгортання військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу доводить, що в державі на сьогодні немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку", — йдеться у повідомленні.

З урахуванням цього факту, Головне управління персоналу ГШ ЗСУ вирішив, що на військовий облік жінок братимуть тільки за їхньої згоди. Також пропонується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі – тобто, воєнного стану.

Як повідомляв "Телеграф", росіяни намагаються залякати українок фейками про призов до війська, але всі їх спростував Центр протидії дезінформації.