Російський Червоний хрест роздає українцям чашки з путіним і Z-футболки, - розслідування

Читать на русском
Автор
3728
Офіс російського Червоного хреста
Офіс російського Червоного хреста. Фото Верстка

Начебто благодійна організація виявилась пов’язаною з російською владою, а її учасники відкрито підтримують "спецоперацію"

Міжнародний комітет Червоного хреста, до роботи якого з жертвами війни в Україні від перших днів є великі питання, вляпався в черговий скандал. Виявилось, що його російський підрозділ видає переселеним з України людям не допомогу, а чашки з путіним, а керівництво начебто благодійної організації пов’язане з російською владою і відкрито підтримує "спецоперацію".

До такого висновку прийшла журналістка російського незалежного видання "Верстка" Регіна Гімалова, яка провела розслідування діяльності російського Червоного хреста. За її даними, в росії практично монополістами у "допомозі" українцям стали проект "Ми разом", РПЦ та Червоний хрест – незалежних волонтерів до них не допускають.

Павло Савчук
Павло Савчук - 28-річний голова РЧХ

Російський підрозділ організації очевидно зловживає незалежним статусом, який мають національні підрозділи у загальній структурі. А у 28-річного голови російського Червоного хреста Павла Савчука знайшлись зв’язки у кремлі. Зокрема, до переходу до РЧХ він встиг побути координатором всеросійського волонтерського корпусу "Перемога 70", засновником якого є підконтрольне Міносвіти агентство Росмолодь, політичне керівництво яким здійснює адміністрація президента рф. Окрім того, він очолював рух "Волонтери-медики", які ініціювали проект "Ми разом". Рух пов’язують з внутрішньополітичним блоком кремля, яким керує одіозний сергій кірієнко.

Юрій Басманов
Юрій Басманов - один із регіональних лідерів РЧХ

Деякі очільники місцевих структур РЧХ, за даними "Верстки", висловлюють відкрути підтримку російської агресії в Україні. Зокрема, голова Кіровського регіонального відділення Юрій Басманов є заодно членом організацій "Бойове братство" та "Союз добровольців Донбасу", які підтримують бойовиків Л/ДНР. При тому, що за статутом Червоного хреста його співробітники під час конфліктів не можуть підтримувати жодну із сторін, лише допомагати усім постраждалим.

Скаржаться на роботу РЧХ і українці. Зокрема переселена з Маріуполя жінка, дитині якої на момент приїзду до Ростовської області був лише місяць, неодноразово зверталась по хоч якусь допомогу, але їй відповідали, що зараз допомагають іншим категоріям біженців, що допомога закінчилась і що "виплати на дітей були учора". Також українці скаржаться, що на них у пунктах російського Червоного хреста кричать і звинувачують, що вони "скандалять" і "забагато хочуть".

Нагадаємо, раніше в Україні у скандал потрапила тепер уже колишня омбудсмен Людмила Денісова – її звинуватили у завданні шкоди надмірно детальними описами сексуального насильства з боку російських окупантів та вигадуванні неправдивих історій про це.