Війна — день 139: ЗСУ знищують склади російських військ на окупованих територіях

Читать на русском
Автор
15822
Війна в Україні — день 139
Війна в Україні — день 139

Оперативно про головне за 12 липня

Українські війська протягом 139 днів відбивають атаки росіян по всій лінії фронту. А завдяки далекобійному артилерійському озброєнню, що надійшло від США, також успішно знищують склади з боєприпасами, технікою і пально-мастильними матеріалами для російської армії глибоко за лінією фронту. Окупанти ж у відповідь продовжують ракетний терор і навмисне стріляють по житлових будинках у містах України. Також президент України Володимир Зеленський у відповідь на ухвалений у Польщі після початку російського вторгнення в Україну закон вніс до Верховної Ради законопроект, який надасть громадянам Польщі особливий статус в Україні.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 12 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 З початку повномасштабного вторгнення ударна авіація Повітряних сил завдала 1700 групових авіаударів по окупаційних військах, повідомила прес-служба командування Повітряних сил Збройних сил України.

У дунайські порти України через гирло "Швидке" вже зайшли 16 торгових суден, які здійснять перевезення українського зерна на зовнішні ринки, ще близько 90-ти чекають на рейд Сулинського каналу, повідомила прес-служба міністерства інфраструктури.

22:00 Росіяни обстрілюють з артилерії Нікополь та Марганець (Дніпропетровська область) з боку окупованого Енергодару.

21:00 Міністерство сільського господарства США у липневому звіті скоротило порівняно з червневим прогноз урожаю української пшениці у 2022/2023 маркетинговому році на 2 млн тонн – до 19,5 млн тонн, при цьому оцінку її експорту збережено на рівні 10 млн. тонн.

20:00 ЄС готує директиву щодо конфіскації активів російських олігархів.

19:00 Рятувальники виявили ще два тіла загиблих під час розбору завалів зруйнованого внаслідок обстрілу п'ятиповерхового житлового будинку у м.Часів Яр (Донецька обл.). Усього виявлено тіла 43 загиблих.

Україна отримала від США $1,7 млрд на підтримку Програми медичних гарантій, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

18:00 Рятувальники виявили ще 4 тіла загиблих під час розбору завалів зруйнованого внаслідок обстрілу п'ятиповерхового житлового будинку у м.Часів Яр (Донецька обл.). Усього виявлено тіла 41 загиблої людини, з них 1 дитину, врятовано з-під завалів 9 осіб.

17:00 На Запоріжжі відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військовослужбовців, Україна повернула тіла 30 захисників, повідомив уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко.

Фінська мережа ресторанів швидкого харчування Hesburger відновлює роботу чотирьох закладів у Києві та Київській області у липні, ще трьох – у серпні, повідомляється на сайті мережі.

16:00 Внаслідок обстрілів Індустріального району Харкова, скоєного російськими окупаційними військами вдень, постраждали 4 мирні жителі, загрози їх життю немає, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Співробітники ДСНС виявили ще три тіла загиблих під час розбору завалів зруйнованого внаслідок обстрілу п'ятиповерхового житлового будинку в м.Часів Яр Донецької області. Усього вилучено з-під завалів тіла 38 загиблих, з них 1 дитина.

15:00 Зеленодольську громаду у Криворізькому районі обстріляли з "Ураганів", почалася пожежа.

14:15 У районі Мирного під Мелітополем горить база окупантів.

Тим часом наш корреспондент Ян Доброносов показав, що стало з гімназією 46 у Харкові після обстрілу рф:

13:00 Прес-секретар путіна дмитро пэсков заявив, що росія воює не з українцями, а з київським режимом. Про переговори наразі не йдеться.

Мер Енергодару Дмитро Орлов спростував інформацію про обстріл ЗСУ будівлі СБУ в Енергодарі цієї ночі, за його словами, це провокація окупантів, вони самі обстріляли гараж неподалік СБУ і зняли це на фото.

По Миколаєву прилетіло 24 ракети — голова ОВА Віталій Кім: "Сьогодні о 4-й ранку нам пристойно насипали. На даний момент ідентифікували 19 ракет – "Смерчі", "Торнадо". Всього 24 лунки у нас по місту. Багато пошкоджень, руйнування, обстріляли лікарню. Все відбудуємо".

12:15 У Часовому Яру вже 35 загиблих, врятували 9 людей, розбір завалів продовжується.

Росіяни показали фото наслідків вибухів у Новій Каховці:

фото наслідків вибухів у Новій Каховці

11:20 Вночі в Енергодарі Запорізької області чули вибухи, — росЗМІ пишуть, що з дронів атакували приміщення СБУ, що зараз займають окупанти.

10:00 Ворог гатив по Миколаєву касетними боєприпасами та з РСЗВ Торнадо-С. Зруйновано ліцей, лікарню та пошкоджено приватні будинки. 12 людей травмовано.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 12.07.2022

09:20 Станом на 09:00 рятувальники Донеччини розібрали вже 300 тонн зруйнованих фрагментів будинку в Часовому Ярі та знайшли 34 тіла загиблих, — серед них 9-річний хлопчик.

08:40 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні вже 348 дітей загинуло, ще понад 650 отримали поранення різного ступеню тяжкості, — ювенальні прокурори.

Зранку, 12 липня, Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу. Попередньо відомо про влучання у два медичні заклади та житлові будинки. Внаслідок обстрілів 4 людей поранено, попередньо без жертв. Детальна інформація уточнюється.

Тим часом досі продовжуються вибухи у Новій Каховці, — російські окупанти визнали вже 6 загиблих, але їх можуть бути десятки, а то й сотні.

08:00 Російські військові намагалися штурмувати в районі Дементіївки під Харковом, проте їх спробу наступу "жорстко придушили", звітує Генштаб ЗСУ. Крім того ворог отримав по зубах в районі Слов'янська.

Дементіївка на карті бойових дій
Дементіївка на карті бойових дій

Тим часом перші вісім іноземних суден прибули до портів України за зерном, — вони повезуть його через гирло Швидке річки Дунай у Чорне море, що стало можливим завдяки звільненню острова Зміїний, відомляє ВМС ЗСУ.

07:00 Зібрали кілька важливих новин на ранок:

  • ОК "Південь" підтвердив знищення ворожого складу з боєприпасами у тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині;
  • лукашенко продовжить надавати рф повітряний простір для номінальної підтримки путіна, та ймовірність прямої участі Білорусі у війні проти України залишається низькою, вважають експерти американського Інституту вивчення війни;
  • Іран збирається передати росії до кількох сотень безпілотників і навчити військових, — радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван;
  • конгресвумен США Вікторія Спартц заявила, що голові ОП Андрію Єрмаку треба піти у відставку після скандалу.

5:00 Окупанти з самого ранку розпочали обстріли України. Відомо про те, що під удар потрапив Миколаїв, про що повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

3:00 Минулої доби росіяни на південному напрямку втратили понад півсотні солдатів, гаубицю "Мста-Б", міномет та сім одиниць броньованої та автомобільної техніки.

01:00 Під завалами житлового будинку у Часовому Ярі Донецької області рятувальники виявили тіло загиблої дитини, кількість загиблих збільшилась до 33 осіб, повідомляє пресслужба МВС.

00:00 Внаслідок удару українських військових по Новій Каховці було знищено значну кількість боєприпасів та багато одиниць автомобільної техніки супротивника.

Вся важлива інформація за 9 липня доступна в матеріалі: "Війна — день 136: просування окупантів сповільнилося, приниження росії на міжнародній арені".

З новинами за 10 липня можна ознайомитися у зведенні: "Війна — день 137: штурм окупантів захлинувся, контратака ЗСУ на Херсонщині дедалі ближче".

Про події за 11 липня можна прочитати у статті: "Війна — день 138: Україна готується деокупувати Південь, "бавовни" на окупованому Донбасі".