Війна — день 136: просування окупантів сповільнилося, приниження росії на міжнародній арені

Читать на русском
Автор
18394
Війна в Україні — день 136
Війна в Україні — день 136

Оперативно про головне за 9 липня

Українські сили оборони, чисельність яких перевищила за мільйон, продовжують давати відсіч окупантам по всій лінії фронту. Російські війська на сході України почали поступово сповільнюватися, а їхнє військове керівництво заявило про необхідність оперативної паузи. Останні спроби загарбників штурмувати позиції ЗСУ не мали успіху. Повідомляється, що росія може змінити тактику ракетних обстрілів України. На політичному фронті глава мзс рф Сергій Лавров після публічного приниження спішно покинув саміт G20, який проходить в Індонезії.

У цьому матеріалі "Телеграф" інформує про головні події, що відбулися в Україні та світі 9 липня. Більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗСУ знищили за день три російські бази з боєприпасами.

22:00 На Одещині після звільнення острова Зміїний від російських військ відновлено судноплавство каналом "Дунай-Чорне море", повідомила пресслужба адміністрації морських портів України.

"Враховуючи звільнення від російських військ острова Зміїний та скупчення великої кількості суден в очікуванні проходження каналом Суліна, можливо використання каналу гирла Бистре суднового ходу р.Дунай-Чорне море для заходу/виходу суден що перевозять агропродукцію", — сказано в повідомленні на сайті відомства.

21:00 Росіяни ракетами атакують всю лінію фронту на Донеччині, загинуло троє людей і ще вісім поранено, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

20:00 Снаряди будуть: Німеччина вирішила головну проблему із важливою зброєю для України.

19:00 Зеленський звільнив посла, який відзначився гучними скандалами.

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

18:00 "Дворова шпана погрожує світу": медведєва висміяли за нову порцію нісенітниці.

17:00 Після відставки Бориса Джонсона з посади глави уряду Великої Британії, основним фаворитом на це місце став міністр оборони Бен Уоллес. Сьогодні, 9 липня стало відомо, що він відмовився висувати свою кандидатуру.

16:00 Бої за Луганщину продовжуються: росія має підступний план, розповів Гайдай.

15:00 Скандал із листом Байдену щодо Єрмака: у МЗС України жорстко відповіли.

14:00 У Росії почали вербувати в'язнів на війну в Україну.

13:00 Окупанти випустили шість ракет по Миколаєву. На щастя, обійшлося без жертв.

12:00 Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА, повідомляє: "За попередніми даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, внаслідок удару (окупантів по Харкову – Ред.) отримали легкі пошкодження 4 особи".

11:00 Байден отримав листа з Конгресу з приводу Єрмака: як це пов'язано з Росією.

10:00 Повідомляється про вибух у Харкові. Дані уточнюються

08:00 На Донбасі росіяни намагалися встановити контроль за територією Вуглегірської ТЕЦ. Також вони здійснили тактичні переміщення біля села Доломітного. Проте українські захисники дали серйозну відсіч у обох напрямках, відкинувши ворога на попередні позиції. Про це повідомили у свіжому зведенні Генштабу ЗСУ.

Тим часом росіяни продовжують знущатися з мирного населення України, в тому числі і на окупованих територіях. Для цього ними було створено щонайменше 18 фільтраційних таборів.

06:45 Повідомляють про вибухи у Кривому Розі. Чекаємо на офіційну інформацію, але попередньо — обстріляли з РСЗВ. Також під обстрілом Миколаїв – вибухи у місті підтвердив міський голова.

05:00 Вибухи пролунали в окупованому Донецьку. Над містом здіймаються клуби диму.

20 крилатих ракет морського базування "калібр" у Чорному морі. Їхні носії — 2 надводних кораблі та субмарина рф. У ворожому угрупованні також 3 ВДК, повідомляє речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

04:00 В окупованому Харцизьку (Донецька обл.) стався вибух з подальшою безперервною детонацією, ймовірно, боєприпасів, пишуть місцеві жителі. Місцеві телеграм-канали стверджують, що по складу з БК вдарили ЗСУ.

02:00 Президент США Джо Байден поінформував про надання траншу військової допомоги для України на $400 млн, повідомляє Білий дім.

Йдеться як про передачу озброєння, так і про підготовку українських військових.

01:00 Російські військові 8 липня здійснили 18 обстрілів Сумщини, повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Усього було зроблено понад 100 пострілів із різних видів озброєння (застосовувалися ракети, міномети, САУ тощо). Під час одного з обстрілів близько 19:00 постраждав місцевий фермер у Краснопільській громаді. Уламки мін розбили авто, два з них потрапили в шию чоловікові, який був за кермом. Його доправили до лікарні, наразі життю чоловіка нічого не загрожує.

00:00 До 22 збільшилася кількість жертв у житловому будинку та будівлі бази відпочинку у смт Сергіївка Одеської області, куди 1 липня вдарила російська ракета, повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

"7 липня у лікарні померла 53-річна співробітниця бази відпочинку, яка отримала поранення під час ракетної атаки РФ на Сергіївку. Таким чином, кількість загиблих зросла до 22", — розповів він.

Про події 6 липня можна прочитати у нашому матеріалі: "Війна — день 133: окупанти заворушилися у Херсоні, скандал із довідками від військкоматів в Україні".

Важлива інформація за 7 липня доступна у статті: "Війна — день 134: окупанти продовжують обстріл міст, але ЗСУ просуваються на кількох напрямках".

З новинами минулої доби, 8 липня, можна ознайомитися у зведенні за п’ятницю: "Війна — день 135: окупанти планують захопити ще один облцентр, дивна заява путіна".