Зеленський звільнив посла, який відзначився гучними скандалами

Читать на русском
Автор
13429
Андрій Мельник Новина оновлена 09 липня 2022, 20:50
Андрій Мельник. Фото twitter.com/tagesschau

Колишній посол може піти на підвищення

У суботу, 9 липня, на 136-й день повномасштабного вторгнення рф президент Володимир Зеленський звільнив Андрія Мельника з посади посла України в Німеччині.

Відповідний указ розміщено на офіційному сайті глави держави. Мельник запам'ятався кількома гучними скандалами під час війни.

"Звільнити Мельника Андрія Ярославовича з посади Надзвичайного та Повноважного Посла України у Федеративній Республіці Німеччина", — йдеться у тексті указу № 479/2022.

Окрім Мельника, глава держави також звільнив Любов Непоп з посади посла України в Угорщині, Вячеслава Яцюка — Норвегії, Євгена Перебийноса — Чехії, Ігоря Поліху — Індії. Останній за сумісництвом очолював дипмісії в Республіці Мальдіви, Федеративній Демократичній Республіці Непал, Демократичній Соціалістичній Республіці Шри-Ланка та Народній Республіці Бангладеш.

Зазначимо, звільнення Мельника може бути пов’язане з його потенційним підвищенням. За інформацією bild, Андрію в Києві можуть запропонувати посаду заступника міністра закордонних справ.

Додамо, Мельник під час повномасштабного вторгнення рф на повну виводив німців, які не поспішали з постачанням зброї в Україну, із "зони комфорту", зокрема, називав канцлера Олафа Шольца "скривдженою ліверною ковбасою", а найвпливовішого депутата правлячої партії Німеччини Міхаеля Рота — "діркою від дупи". Щойно Німеччина прискорила постачання зброї після візиту Шольца у Київ, дипломат вибачився перед канцлером за свої висловлювання.

Крім того, в одному з інтерв’ю Мельник заявив, що "немає жодних доказів того, що "бандерівці" вбили сотні тисяч євреїв. Цей наратив досі просувають росіяни". Ізраїльський посол у Німеччині назвав ці вислови применшенням трагедії Голокосту, а сам Мельник обґрунтував свою позицію.

Раніше Мельник назвав несподіваний спосіб уберегти світ від ядерної війни.