"Чеський Трамп" проти генерала НАТО: у Чехії завершилися вибори президента

Читать на русском
Автор
3871
Петер Павло та Андрій Бабіш Новина оновлена 29 січня 2023, 03:45
Петер Павло та Андрій Бабіш

Чехія обрала нового президента

У Чехії завершилися президентські вибори, за підсумками яких перемогу здобув відставний генерал НАТО Петр Павел. Протистояв йому колишній прем’єр країни Андрій Бабіш, якого вважали проросійським.

Як повідомляє Denik.cz, підрахунок голосів вже завершено, а явка на виборах склала 70,25%. За підсумком голосування Павел отримав 58,32% голосів виборців, тоді як Бабіш зміг заручитися підтримкою 41,67%.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала вже привітав Павела з обранням на посаду глави держави, крім того, вітання також прийшли і від світових лідерів, включаючи президентів Франції та Польщі Еммануеля Макрона та Анджея Дуди.

Петр Павел є відставним генералом, колишнім головою Військового комітету НАТО (з 2015 по 2018 рік) та колишнім командувачем Генерального штабу армії Чеської Республіки (з 2012 по 2015 рік). До речі, у 2018 році він приїжджав в Україну.

Павел є затятим прихильником ЄС та НАТО, а також активно виступав за продовження підтримки України у війні проти росії.

Попри те, що Чехія є парламентською республікою, посада президента там зовсім не номінальна, а глава держави має великий авторитет.

Втім, на думку експертів, перемога Павела на підтримку України ніяк не позначиться, оскільки Чехія і так допомагає ЗСУ на межі своїх можливостей.