Зеленський приїхав до Польщі і вже зустрівся з Дудою (фото, відео, оновлено)

Читать на русском
Автор
5341
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото Facebook

Польський президент за час після повномасштабного вторгення відвідував Україну

У середу, 5 квітня, вранці президент Володимир Зеленський уперше за час повномасштабної війни в Україні прибув до Польщі з візитом. Він зустрівся із президентом Анджеєм Дудою у Варшаві.

Після завершення переговорів лідери двох країн зустрілися на пресконференції із представниками ЗМІ.

Під час переговорів делегацій обох країн Дуда заявив, що зараз найголовніше — це підтримка України. Польща робить для цього все можливе, включаючи постачання військової допомоги.

"Я вірю, що Україна стане красивішою, що на нас чекає нове майбутнє. Ми дивимося в далеке майбутнє. Ми, напевно, вперше опинилися в такій ситуації, коли Польща є найбільшим економічним партнером України. Зараз найголовніше – підтримати Україну, щоб вигнати російського окупанта. . Ми надсилаємо військову підтримку в межах наших можливостей. Ми також мобілізуємо наших союзників", — сказав президент Польщі.

Своєю чергою Зеленський подякував країні та її лідеру за теплий прийом та ту допомогу, яка Польща зараз надає Україні

"Дякую, що прийняли нас у Варшаві. Я хотів би подякувати вам за зміцнення нас на полі бою. Ми хочемо, щоб друга армія світу стала останньою армією світу. Дякую за підтримку нашого шляху до Європейського Союзу. Дякую Вам, пане Президенте, за те, що Ви були нашим захисником у питанні набуття статусу країни-кандидата. Ми пов'язані з ЄС цінностями, які захищаємо на полі бою. Питання відновлення України залежатиме від багатьох чинників. Ми хотіли б, щоб польський бізнес брав участь у цьому процесі", — зазначив він.

Під час зустрічі президентів Анджей Дуда вручив Володимиру Зеленському найвищу нагороду Польщі – Орден Білого Орла. Про це повідомляється на сторінці канцелярії президента Польщі у Twitter.

"Орден Білого Орла — найстаріша і найцінніша польська нагорода. Їм нагороджуються видатні люди, які своїм життям зробили винятковий внесок у Республіку Польща і в те, що її оточує. Немає сумнівів у тому, що Президент України Володимир Зеленський унікальний. Важко приховати сльози розчулення, дивлячись на ваше служіння Батьківщині. Ви не покинули Україну та своїх співвітчизників. Ви зразковий керівник держави та нації", — йдеться у повідомленні.

Своєю чергою Володимир Зеленський зазначив, що розглядає цю нагороду як нагороду для всього українського народу.

"Дякую весь польський народ за теплий прийом мільйонів українців. Сподіваюся, що в майбутньому між Польщею та Україною не буде економічних та історичних кордонів. Але спочатку ми маємо перемогти", — сказав Володимир Зеленський під час вручення йому Ордену Білого Орла.

Офіційна зустріч Володимира Зеленського та його дружини Олени пройшла перед президентським палацом у Варшаві. Після цього президент вирушив на переговори з польським лідером Анджеєм Дудою. Водночас його дружина зустрілася з Агатою Корнхаузер-Дудою. Про це повідомляє польське видання Wyborcza.

Президент Польщі разом із дружиною вже привітали Зеленських біля президентського палацу.

За даними Wprost, голова офісу міжнародної політики Марчін Пшидач розповів, що переговори будуть стосуватися як відносин Польщі та України у сфері безпеки та економіки, так і історичних питань. Прессекретар Зеленського підтвердив візит, а також зазначив, що із лідером поїхала перша леді. Окрім президента Польщі, урядовців та представників бізнесу, він також зустрінеться із мерами прикордонних міст, рятувальниками, волонтерами.

Окрім переговорів між президентами, пройдуть розмови в делегаціях, а також відбудеться вечірній захід, куди запросили українців, які проживають у Польщі. Зеленський та Дуда виголосять промову у Королівському палаці.

Зазначимо, що у планах також переговори між урядами двох країн, із Зеленським мають прибути кілька міністрів. Завершенням візиту має стати підписання угоди про залучення польських підприємців до відбудови України. У країні-союзниці побоюються, що приїзд Зеленського викличе сплеск дезінформації з боку росії.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Польща не припиняє допомогу Україні — вже передано перші літаки МіГ-29. Також у польській Лодзі напередодні збиралися міністри "Бухарестської дев'ятки". Вони говорили про колективну безпеку та запевнили Україну у підтримці.