Путін зробив особистого ката Кадирова "героєм Росії": що відомо про Адама Делімханова

Читать на русском
Автор
4675
Рамзан Кадиров та його особистий кат Адам Делімханов
Рамзан Кадиров та його особистий кат Адам Делімханов. Фото The Insider

Адам Делімханов ось уже понад 15 років відомий як особистий кат Рамзана Кадиров, і є за що

Депутат Держдуми РФ Адам Делімханов отримав звання "Герой Росії" за особисту участь у війні проти України. Якщо вірити заявам ЗМІ, парламентарій брав активну участь у боях за Маріуполь.

Адам Делімханов нібито під Маріуполем

"Телеграф" зібрав, що відомо про нового російського "героя".

Різав росіян, потім вбивав за росіян – біографія Адама Делімханова

Адам Делімханов народився в 1969 році в селі Беной, тобто належить до одного родового тейпу з головою Чечні Рамзаном Кадировим.

До середини 90-х років Делімханов нічим особливо не виділявся – школа, служба в армії, робота слюсарем та постачальником, потім навчання у Грозненському державному університеті.

У ході першої чеченської війни Делімханов воював проти російських федеральних сил і був навіть особистим водієм польового командира Салмана Радуєва, тобто мав високу ступінь довіри.

Однак у другій чеченській війні Адам Делімханов перейшов на бік росіян та почав служити в органах внутрішніх справ, точніше, у службі безпеки глави Чечні Ахмата Кадирова. У міліції Чечні Делімханов служив до 2006 року, 18 липня був призначений заступником голови уряду Чечні, а в 2007 році був обраний депутатом Держдуми РФ від партії "Єдина росія" і з тих пір не залишає законодавчі збори країни-окупанта.

Особистий кат Рамзана Кадирова

Треба сказати, що репутація у депутата дуже скандальна і пов’язана здебільшого з його гучними заявами та численними вбивствами, в яких звинувачують його опоненти.

Так, ще у 2007 році Делімханов нібито на зустрічі з батьками бойовиків заявив, що всім, хто пішов у ліс, різатимуть голови, до речі, як покаже час — це улюблена загроза політика.

У вересні 2008 року в центрі Москви було вбито Руслана Ямадаєва, екс-депутата Держдуми РФ і представника клану братів Ямадаєвих. Вони також як і Кадирови в 1999 році перейшли на бік РФ і створили батальйон "Схід" із чеченців, що боролися за Росію. Також будучи вихідцями з тейпу Беной, Ямадаєви були першими конкурентами Кадирових у боротьбі за контроль над Чечнею.

Вбитий Руслан Ямадаєв

Не дивно, що Іса Ямадаєв в інтерв’ю ЗМІ прямо звинуватив у вбивстві брата Адама Делімханова, заявивши, що останній у Чечні відомий під прізвиськом "Кат", тому що він керує стратами та викраденнями.

Менш ніж через рік, навесні 2008 року, в Дубаї (ОАЕ) було затримано двох людей, які повинні були вбити Суліму Ямадаєва, який власне командував батальйоном "Схід" у той час як Руслан Ямадаєв забезпечував клану "політичний дах". За підсумками затримання, низка підозрюваних, зокрема сам Делімханов, були оголошени в розшук по лінії Інтерполу.

Відданість, доведена пролитою кров’ю конкурентів, була оцінена Рамзаном Кадировим і в 2009 він навіть назвав Адама Делімханова своїм наступником. Втім, з того часу останній працював в основному в РФ, ставши свого роду "куратором" всіх чеченців, які проживають у Росії.

Але й згодом депутат не раз потрапляв у скандали, наприклад, бійка з іншим депутатом-"єдиноросом" Олексієм Журавльовим, причому у Делімханова під час бійки випав золотий пістолет.

Влітку 2014 року Делімханов був включений до списків санкційних осіб Мінфіну США як член транснаціональної злочинної організації "Братське коло".

"Засвітився" Делімханов у вбивстві опозиційного російського політика Бориса Нємцова 27 лютого 2015 року. Хоча безпосереднім убивцею було визнано Руслана Мухудінова, адвокати сім’ї Нємцова вважали справжнім організатором Руслана Геремєєва. А останній у свою чергу до 2006 року працював на свого двоюрідного брата Адама Делімханова.

У 2021 році турецькі спецслужби заявили, що Адам Делімханов був організатором замаху на чеченського польового командира, який проживав у Туреччині, на ім’я Абдулхакім, який воював проти режиму Башара Асада в Сирії.

Справжньою "зіркою" Делімханова зробила його загроза в прямому ефірі Інстаграма 1 лютого 2022 року, коли той чеченською пообіцяв відрізати голови родичам юриста "Комітету проти катувань" Абубакара Янгулаєва.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков відмовився коментувати поведінку депутата, переадресувавши питання комітету Держдуми з питань депутатської етики. Проте перший заступник голови комісії Микола Ареф’єв заявив, що "такі речі має розглядати Генпрокуратура, а не думська комісія, оскільки такі загрози є неабиякою справою".

Поки ж у Росії нагороджують кадировців званнями "героїв Росії" самі тік-ток воїни більше прославилися своїми фейковими відео та конфузами.

А в перші дні війни під Києвом ліквідували елітного чеченського генерала Магомеда Тушаєва, близького до Рамзана Кадирова.