Після "бавовни" у Севастополі: росія зробила резонансну заяву щодо зернової угоди

Читать на русском
Автор
4083
Після "бавовни" у Севастополі: росія зробила резонансну заяву щодо зернової угоди

росія призупиняє участь у зерновій угоді

Після атаки на військові кораблі Чорноморського флоту росія заявила про те, що припиняє участь у зерновій угоді.

Зокрема, росія назвала "терактом" атаку на російські військові кораблі, з яких росія атакує крилатими ракетами цивільну інфраструктуру України з метою завдати максимальних збитків цивільному населенню України.

"Російська сторона припиняє участь у реалізації угод щодо вивезення сільськогосподарської продукції з українських портів", — йдеться у повідомленні Міноборони рф.

Крім того, там повідомили, що військові кораблі, які зазнали удару, були задіяні в забезпеченні безпеки "зернового коридору". Також там звинуватили Велику Британію у тому, що вона нібито допомагала Україні реалізувати напад.

Своєю чергою в МЗС рф додали, що "не можуть більше гарантувати безпеку цивільних суховантажів", які залучені до вивезення українського зерна та зупиняє свою участь у "чорноморській ініціативі" на невизначений термін.

Відреагував на ці заяви і глава МЗС України Дмитро Кулеба, який закликав світову спільноту вимагати від рф відмовитися від "голодних ігор".

Як відомо, після початку російського вторгнення в українських портах на березі Чорного моря опинилися заблоковані мільйони тонн експортного зерна. Оскільки Україна є одним із найбільших постачальників продовольства у світі, для багатьох країн Африки та Близького Сходу така блокада загрожувала виникненням масштабного голоду.

Переговори про відкриття портів тривали три місяці і 2 серпня перший корабель із зерном вийшов із порту в Одесі.

Втім, вже у вересні росія натякнула, що не хоче брати участь у зерновій угоді, а інвестиційний банкір Сергій Фурса розповів, що таким чином російський диктатор захотів помститися за нафтові санкції та збільшення підтримки України Заходом.