Вибухи під Саратовом і Рязанню: ЗМІ дізналися, чим насправді вдарила по росії Україна

Читать на русском
Автор
2165
Російський аеродром "Енгельс"
Російський аеродром "Енгельс". Фото Maxar Technologies

БПЛА, який завдав ударів по аеродромах, не постачався Україні зі США або з будь-якої іншої західної країни

Вибухи на російських військових аеродромах, які прогриміли 5 грудня під Саратовом і Рязанню, могли статися внаслідок атаки модифікованими безпілотниками радянської доби. Про це повідомляє видання Politico, посилаючись на слова двох джерел, знайомих з операцією.

У матеріалі наголошується, що безпілотниками, які завдали ударів по аеродромах, можуть бути модифіковані дрони-розвідники Ту-141 "Стриж", які залишилися з радянських часів. За своїми льотними характеристиками вони цілком здатні досягти і аеродрому "Енгельс" під Саратовом, і "Дягілєво" під Рязанню, оскільки мають дальність польоту до 1000 км.

"Модифікації демонструють здатність української оборонної промисловості до інновацій", — йдеться у статті.

Також у матеріалі наголосили, що Україна протягом тривалого часу просила у своїх західних союзників ракети великої дальності та безпілотники, але США та Європа досі відмовляються задовольнити ці запити через побоювання, що вони будуть використані для завдавання ударів по території росії.

"Ключовим чинником успіху стала несподіванка. Нічого подібного росія просто не очікувала", — сказав один із людей, який працює з українським урядом. — Тепер вони будуть готові", — пишуть журналісти Politico.

Водночас видання Financial Times зазначає, що раніше вже висувалися версії про те, які БПЛА могли атакувати російські аеродроми. Зазначається, що це могли бути або дрони "Укроборонпрому", який анонсував безпілотник дальністю до 1000 км, або ж, що експерти вважали найімовірнішим, глибоко модернізовані Ту-141, розроблені в СРСР.

Зазначимо, що Україна офіційно не визнала своєї причетності до ударів по російських аеродромах в Саратові та під Рязанню.

Нагадаємо, раніше видання The New York Times повідомило, що безпілотники по російських аеродромах були запущені з території України. Таким чином Київ нібито вирішив продемонструвати здатність атакувати глибокий тил росії.