З "зеків" перейшли на "психів": кого вербують у ПВК "Вагнер" замість злочинців

Читать на русском
Автор
527
ПВК "Вагнер" вербує
ПВК "Вагнер" вербує. Фото Ілюстративне фото

Добровольцям не потрібно надавати довідку від нарколога, психіатра та здавати аналізи

Через скандал з міноборони росії ватажок ПВК "Вагнер" євгеній пригожин втратив можливість вербувати ув’язнених із в’язниць. Однак він швидко знайшов їм гідну заміну та звернувся у психоневрологічні диспансери.

Про це повідомляє The Moscow Times. Інформацію про готовність брати на службу людей, які проходили лікування у психоневрологічному диспансері, підтвердили рекрутери ПВК.

В одній із російських соцмереж з’явилося оголошення про те, що для вступу до ПВК більше не потрібні довідки від нарколога та психіатра, а також флюорографія. Журналіст під виглядом одного із добровольців зателефонував на гарячу лінію "Вагнера" і сказав, що раніше лікувався у психоневрологічному диспансері від нервового зриву. Йому не відмовили у прийомі на службу до ПВК, а навпаки надіслали вимоги до новобранців та попросили провести самостійний аналіз на відповідність критеріям.

"З інструкцією ознайомся, якщо все нормально, чекаємо на тебе", — сказав рекрутер ПВК.

Згідно з інструкцією, у "Вагнер" не беруть людей, які мають тяжкі захворювання, які можуть перешкоджати виконанню завдань. Також під забороною наркомани та перехворілі на гепатити форми В і С. Але жодних довідок від добровольців, які підтверджують або спростовують наявність діагнозів, не вимагають. З серйозного медобстеження під час вступу до ПВК беруть експрес-аналіз крові та сечі на наркотики.

Зниження до вимог вербувальники пояснюють рятуванням від "зайвої бюрократії". Але, за даними видання, ПВК відчуває кадровий голод, адже у лютому пригожину заборонили вербувати найманців у в’язницях та колоніях. Зараз вербуванням займається виключно міноборони росії.

Згідно з інформацією з американської розвідки, із 50 тисяч найманців у "Вагнер" лише 10 тисяч були професійними воїнами, решта 40 тисяч — це колишні злочинці, завербовані у в’язницях. В Україні ПВК вже втратила понад 30 тисяч людей, з яких 9 тисяч убито. Серед убитих 4 тисячі загинули у грудні 2022 року під час штурму Бахмута.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що євгенія пригожина можуть ув’язнити. У держдуму росії внесли поправки в так званий закон про "дискредитацію армії рф", у тому числі і добровольців.