Київська Русь уже не "київська": у росії "стирають" Україну зі шкільних підручників (фото)

Читать на русском
Автор
2775
Росіяни намагаються спотворити історію Київської Русі та її правителів
Росіяни намагаються спотворити історію Київської Русі та її правителів. Фото Ілюстративне фото

Через війну з Україною в росії переписують підручники

У росії продовжують переписувати історію у шкільних підручниках. Цього разу вони стерли з книг згадку про столицю Київської Русі — українське місто Київ.

На це звернуло увагу російське ЗМІ "Медіазона". Повідомляється, що історію переписано у підручниках "Навколишній світ" для учнів 4-х класівв ід видавництві "Просвіти".

Журналісти порівняли два підручники різних років випуску: 2023 та 2021. У підручнику 2021 року викладено всім звичні факти: князь Володимир хрестив народ у Києві у 988 році, після смерті Олега у Києві став правити князь Ігор, і автором літопису "Повість минулих літ" був "чернець Києво-Печерського монастиря Нестор".

У новому ж підручнику стерті будь-які згадки про Україну та щось українське. Князь Володимир хрестив народ просто "у столиці", Ігор став правити Руссю без вказівки міста, а Нестор вказаний просто ченцем, без згадок Києво-Печерського монастиря та Києва загалом.

Крім того, у підручнику "Історії росії" для учнів 6-го класу змінилася дата заснування Київської Русі як держави. Якщо раніше, у підручниках від 2016 року, згадувався 882 рік, "коли Олег об’єднав Новгород і Київ", то зараз зазначено 862: "Поступово найбільшого значення набула династія князів, які зводили свій рід до Рюрика. З його покликанням у 862 році в Новгород пов’язують утворення держави Русь".

Поки що ці підручники ще не надійшли у продаж, а лише перебувають у пресі. Швидше за все, школярі зможуть ними скористатися вже наступного навчального року. Зміни у висвітленні історії обумовлені війною росії проти України, що підтвердили і в самій росії.

"У росії з’являться єдині підручники історії, написані з урахуванням історичних подій, що відбулися цього року. Це і початок "спеціальної військової операції", і входження до складу рф Донецької та Луганської народних республік, Запорізької та Херсонської областей, і безпрецедентний санкційний тиск. Ці факти, звичайно, знайдуть своє відображення у нових підручниках", — заявляв помічник президента та колишній міністр культури росії Володимир Мединський у 2022 році.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Угорщині школярів налаштовують проти України. У підручниках географія викладається з помилками, а окупація Криму називається "громадянською війною".