Байден підписав ленд-ліз для України: історичне відео

Читать на русском
Автор
2440
Джо Байден
Джо Байден. Фото Білий дім

Програма дозволить набагато швидше отримати необхідну ЗСУ зброю та техніку

Президент США Джо Байден вирішив підписати історичний документ про надання Україні ленд-лізу, що сталося в історії вперше після Другої світової війни.

Процес підписання транслювався у прямому ефірі на YouTube.

Як відомо, ленд-ліз це програма, за якою США надавали союзникам техніку та зброю у тимчасове користування з правом викупити її для себе після закінчення війни або повернути назад.

Відповідний законопроєкт проголосували в Конгресі США ще 28 квітня, після чого він потрапив на стіл до президента країни. Символічно, що його підписання збігається з днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Як повідомлялося раніше, посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова розповідала, що вся допомога від США, яка була передана раніше, виділялася на безоплатній основі. Щодо ленд-лізу, то до нього, за її словами, варто ставитися як до додаткової можливості отримати фінансування та зброю, необхідну для перемоги України у війні проти російських загарбників.

Більше про те, що таке ленд-ліз, читайте у матеріалі "Телеграф": США запускають ленд-ліз для України: що це означає і чи потрібно буде платити за зброю