Тютюн вперше програв марихуані: з'явилося цікаве опитування серед американців

Читать на русском
Автор
894
Із трьох шкідливих звичок американці найчастіше обирають алкоголь
Із трьох шкідливих звичок американці найчастіше обирають алкоголь

При цьому популярність випивки серед американців залишається стабільною впродовж 80 років

Поки в Україні йде публічна дискусія довкола легалізації медичного канабісу, в США, де вживання марихуани якщо не легалізоване, то декриміналізоване, мешканці країни вперше зізнались, що частіше курять "траву", ніж тютюн. Про це свідчать результати опитування Інституту Геллапа, який досліджує громадську думку в США.

За свіжими даними, 16% мешканців Америки розповіли соціологам, що вживали марихуану впродовж тижня, який передував опитуванню, тоді як для тютюнових виробів ця цифра склала лише 11%. Тренд більш ніж красномовний, адже у 1964 році, коли Gallup вперше спитали американців про вживання марихуани, лише 4% зізнались у цьому. Тоді як у середині 1950-х рр. споживачами тютюну, згідно з опитуваннями інституту, були 45% дорослих мешканців країни.

При цьому споживання алкоголю все одно перевищує рівень куріння конопель та тютюну разом узятих. Про те, що вони випивали впродовж минулого тижня, заявили 45% опитаних, а ще 23% визнали, що вживають алкогольні напої час від часу. Соціологи пов’язують це окрім іншого з тим, що громадяни США вважають, що, обираючи з усіх стимуляторів алкоголь, вони завдають значно менше побічної шкоди навколишнім.

У майбутньому соціологи прогнозують ще більше падіння рівня вживання тютюну, адже все більше американців погоджуються з думкою, що це дуже шкідливо. Серйозний ефект тут справляє державна кампанія з інформування про шкоду куріння, а також те, що хоч курити фактично і не заборонено, місць, де це можна зробити це без порушення закону, залишилось не так багато.

При цьому рівень споживання марихуани, на припущення дослідників, швидше зростатиме, адже за неї скасували кримінальну відповідальність. З одного боку це зробило засіб доступнішим, з іншого – зняло стигму з його споживачів і зізнатись у вживанні марихуані стало психологічно простіше. Проте, в разі, якщо буде чітко доведено шкоду від рекреаційного вживання канабісу (а такі дослідження є), цей тренд теж може піти на спад.

Щодо алкоголю, Gallup констатує – рівень його споживання залишається більш-менш стабільним впродовж останніх 80 років і підстав для переламу тенденції в цілому наразі нема. Американці, хоч і усвідомлюють ризики для здоров’я та суспільства, не поспішають відмовлятись від чарки. Особиста вигода від випивки, а також укоріненість алкоголю в культурі справляють свій вплив на поширеність цієї звички.

Як повідомляв "Телеграф", з 11 липня в Україні посили заборону куріння в громадських місцях, поширивши її на електронні сигарети (вейпи) та системи нагрівання тютюну (IQOS, glo та інші).