Угода щодо держборгу США: у Білому домі розповіли, що буде з допомогою Українї

Читать на русском
Автор
584
США продовжать підтримувати Україну
США продовжать підтримувати Україну. Фото reporter.kg

Угода не вплине на можливість адміністрації Байдена отримати більше фінансування для України

Двопартійна угода щодо запобігання дефолту в США не вплине на здатність адміністрації президента країни Джо Байдена надавати Україні додаткову допомогу.

Про це заявила директор з бюджету Білого дому Шаланда Янг, повідомляє Bloomberg.

На запитання, чи не очікує вона, що угода якось вплине на можливість адміністрації отримати більше фінансування для України, вона відповіла: "Не думаю".

Зазначається, що це стане гарною новиною для України та союзників США в Європі, оскільки були побоювання, що боргова боротьба в Штатах може уповільнити чи зупинити постачання зброї, боєприпасів та високотехнологічної допомоги Києву. Компромісний захід, який зараз проходить затвердження у Конгресі, збільшить витрати на оборону на 3,3%.

За словами чиновника, який побажав залишитися невідомим, будь-яка додаткова військова допомога проходитиме через Конгрес. При цьому вона не підпадатиме під обмеження угоди на федеральні витрати.

У той же час на даний момент залишається незрозумілим, чи може Білий дім звернутися до Конгресу за додатковим фінансуванням України, і якщо так, то в який термін. У грудні Джо Байден підписав закон про пакет допомоги Україні на суму 45 млрд доларів у рамках законопроекту про витрати на кінець року. В адміністрації заявили, що мають надати достатньо коштів, щоб їх вистачило до кінця фінансового року у вересні.

Зазначимо, угода, підготовлена за посередництва Джо Байдена та спікера палати представників Кевіна Маккарті спрямована на підвищення стелі держборгу США у розмірі 31,4 трлн доларів та досягнення нового скорочення федеральних витрат. 31 травня за неї голосуватиме Палата представників Конгресу США.

Раніше "Телеграф" розповідав, як криза у США вплине на стан світової економіки та чи можуть фінансові проблеми Америки негативно позначитися на обсягах військової допомоги Україні.