У США з четвертої спроби обрали нового спікера Палати представників: хто ним став і на що чекати Україні

Читать на русском
Автор
4115
Майк Джонсон Новина оновлена 26 жовтня 2023, 03:02
Майк Джонсон. Фото twitter

В Україні побоюються, що новий спікер зменшить допомогу ЗСУ

Палата представників США нарешті обрала нового спікера. Замість трампіста Джима Джордана пост зайняв республіканець Майк Джонсон.

Про це повідомили українські нардепи Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко. Думки щодо нього в Україні розділилися.

За Майка Джонсона з першого разу віддали 220 голосів усі республіканці, чого вистачило для перемоги. Раніше Джонсон обіймав посаду заступника Республіканців у Палаті Представників та є союзником Трампа. Також він представляє один із найбідніших американських округів — Західну Луїзіану. Джонсона характеризують як ультраправого та дуже консервативного конгресмена.

Щодо підтримки України, то Ярослав Железняк описує її як "very poor", що в перекладі з англійської означає "дуже бідна". Водночас нардеп зазначив, що Майк Джонсон "не найгірший варіант" для України.

"З одного боку, він точно не фанат України. Навіть щойно заявив на шляху до зали, що його першим рішенням буде резолюція щодо підтримки Ізраїлю з боку США. Про нас ні слова. З іншого боку, його підтримують навіть наші найбільші союзники з боку республіканців. Тому залишається сподіватися, що їхня підтримка, в тому числі, заснована на домовленості дати проголосувати підтримку України", — заявив Ярослав Железняк.

Водночас Олексій Гончаренко залишився незадоволеним підсумками голосування та навпаки назвав Майка Джонсона "далеко не ідеальним варіантом" для України.

"Завершилося голосування за посаду спікера Конгресу США. Ним став Майк Джонсон. Це далеко не ідеальний для нас варіант. Зокрема, він людина Трампа. Більше зосереджена на підтримці Ізраїлю, ніж нас та Ізраїлю разом… Виграли тут не Україна чи Ізраїль, а Трамп. Він фактично контролює фракцію республіканців у Конгресі, і вже зовсім ясно, хто від республіканців піде на президентські вибори, звичайно, Трамп. Історія дуже важка, як би там не було, добре, що це нарешті завершилося. Немає нічого гіршого за очікування та невизначеність", — заявив нардеп.

Однак він також наголосив на тому, що за Майка Джонсона готові голосувати союзники України серед республіканців і припустив, що може існувати певна домовленість про підтримку України.

Варто зазначити, що вибори нового речника Палати представників розблокували роботу Конгресу США. Це означає, що незабаром влада ухвалить рішення про нове бюджетне фінансування, в якому закладено і допомогу Україні.

Водночас український політик Борислав Береза не вірить в те, що Україна не отримає 61 млрд доларів допомоги, про які напередодні заявив президент США Джо Байден. Він вважає, що Майк Джонсон уріжить 11,8 млрд доларів із загальної суми в 106 млрд доларів.

"Вибрали Джонсона… Мда… Важко прогнозувати, що буде далі. Україна залишиться без фінансової допомоги від США, лише з військової та гуманітарної. А фінансову доведеться брати на себе ЄС, Світовому банку та іншим інституціям. Також пропонувалося урізати 4,7 млрд доларів на утримання біженців (це ті, що потрапляють до США через мексиканський кордон) та 3,5 млрд доларів на гуманітарну допомогу сектору Газа. Тобто скоротити білль зі 106 млрд доларів до 86 млрд доларів, з яких українські 60 млрд скоротяться до 48,2 млрд. Але це лише припущення, яке ґрунтується на тому, що вчора ввечері писав The Wall Street Journal. Подивимося, який білль у підсумку запропонує Сенат. Але з Джонсоном в якості спікера запропонований Байденом білль на 106 млрд доларів вже, звичайно, однозначно не пройде — Джонсон його не поставить на голосування",заявив Борислав Береза.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що республіканці не допустили до участі в голосуванні на пост спікера Палати представників прихильника України. Том Еммер зняв свою кандидатуру через сильний опір ультраправого крила партії.