Катували та поголили бороду: в лікарні РФ тюремники побили літнього кримчанина після інсульту

Читать на русском
Автор
Тюремники поголили бороду Газієву проти його волі
Тюремники поголили бороду Газієву проти його волі. Фото Facebook

Омбудсмен каже, що напад на політв’язня — акт помсти Кремля за кримськотатарську мову

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявила про тортури щодо кримського татарина Сервета Газієва, якого незаконно утримують у тюремній лікарні Ростовської області. Незважаючи на те, що 61-річний політв’язень переніс мікроінсульт, російські тюремники повалили його на підлогу, били в спину і насильно поголили йому бороду.

Про це омбудсмен розповіла на своїй сторінці в "Фейсбуці".

Відомо, що Газієва затримали ще в 2019 році через записи розмов на політичну тематику, на основі чого його звинуватили в тероризмі. Незважаючи на відсутність доказів і погіршення здоров’я політв’язня, чоловіка продовжують утримувати за гратами, періодично знущаючись над ним.

Денисова каже, що останній напад — це акт помсти Кремля за те, що на суді він говорить виключно кримськотатарською мовою і постійно відстоює свої права і позицію.

Український омбудсмен говорить: те, що відбувається з кримчанином — тортури, нелюдське поводження і порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод. З приводу тортур вона вже звернулася до колеги з РФ Тетяни Москалькової, генпрокурора Росії Ігоря Краснова і верховного комісара ООН Мішель Бачелет, а також Комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятовича і голови ОБСЄ Анн Лінде, у яких просить допомоги у звільненні всіх в’язнів Кремля.

Нагадаємо, в окупованому Криму тривають затримання представників татарського населення і в невідомому напрямку вивезли Ельдара Менсеітова.