Обережно, сурогат! Як відрізнити "паленку" від звичайного алкоголя і зберегти собі життя

Читать на русском
Автор
562
Дешевий алкоголь може містити токсичний технічний спирт
Дешевий алкоголь може містити токсичний технічний спирт. Фото Відкриті джерела

Наслідки вживання сурогату можуть бути летальними

За час пандемії коронавірусу від передозування алкоголем та вживання сурогату померли понад 2,5 тисячі осіб, а з початку року алкоголь забрав життя вже понад 500 осіб. Небезпека сурогату полягає у тому, що його майже неможливо визначити "на око", а метанол, з якого його часто виготовляють, є смертельною отрутою.

За даними Держпродспоживслужби, алкогольні отруєння є лідерами серед побутових отруєнь, більше того — 60% з них є смертельними, а 98% з цієї кількості помирають ще до приїзду медиків.

У відомстві зазначають, що сурогатний алкоголь при потраплянні у організм викликає інтоксикацію з тяжкими наслідками для здоровʼя, а дуже часто вживання сурогату закінчується смертю.

Чим небезпечний сурогатний алкоголь?

Найбільша небезпека сурогату у тому, що для його виготовлення можуть додаватися технічні спирти, які значно токсичніші за алкоголь. Підпільні виробники для здешевлення використовують, зокрема, метанол — спирт, який дуже подібний до етанолу за коліром та запахом, однак при цьому є отрутою, яку застосовують в органічній хімії як розчинник.

Відрізнити етанол і метанол "на око" неможливо, саме тому споживачі при вживанні неякісного сурогату навіть не підозрюють, що пʼють отруту.

Токсичною дозою для отруєння є 7-8 мл метанолу — вже після їх вживання може спостерігатися головний біль, нудота, сильна блювота, болі в животі, запаморочення. Найбільше метанол вражає сітківку і зоровий нерв, що у подальшому може призвести до сліпоти.

Найскладніші випадки отруєнь супроводжуються паралічем дихання, порушенням серцево-судинної діяльності, що може призводити до смерті.

Як розпізнати підробку?

Відрізнити етанол від метанолу можливо лише у лабораторних умовах, однак є декілька порад, як не наштовхнутися на сурогат:

  • купувати алкогольні напої лише у місцях, які мають відповідні дозволи;
  • слідкувати за ціною на алкоголь і не купувати вироби, які коштують дешевше мінімально встановлених;
  • звертати увагу на цілісність марки акцизного податку та символи на ній (голограма з державним гербом України та його рельєфним зображенням, марка має бути зеленого кольору і приклеєна таким чином, щоб при відкритті вона рвалася);
  • етикетка має бути міцно приклеєною до пляшки і містити повну інформацію;
  • пляшка не має протікати, пробка має бути щільною та не прокручуватися.

Увага! Інформація містить виключно інформативний характер! "Телеграф" категорично не радить вживати алкоголь у надмірній кількості! Додамо, що продаж алкоголю неповнолітнім заборонений в Україні та карається законом!

Як повідомляв "Телеграф" раніше, більше 20 росіян загинули від "паленки" в Оренбурзькій області. Сурогат міг потрапити і на прилавки супермаркетів під виглядом алкогольних напоїв відомих марок.