В Україні готують нововведення для пенсіонерів: подробиці

Читать на русском
Автор
6790
Пенсійні документи можуть стати електронними
Пенсійні документи можуть стати електронними. Фото Колаж "Телеграфу"

Для одержувачів виплат відкриють електронні можливості.

Українських пенсіонерів із березня чекає кілька нововведень. Окрім запланованого підвищення виплат, з першого місяця весни також планують ввести документи у "Дію".

Про це повідомляє "Укрінформ".

Електронний варіант пенсійного посвідчення може з’явитися як на порталі, так і в однойменному застосунку — над цим працює команда "Дії". Зазначається, що таке посвідчення матиме, як і паперове, однакову юридичну силу та термін дії.

Електронне відображення буде формуватися за наявності даних у реєстрах автоматично. Для цього мають бути доступні оцифроване обличчя особи та унікальний електронний ідентифікатор. Це може бути QR або цифровий код, який дає можливість "підтягнути" інформацію з потрібного джерела.

На порталі "Дія" для одержувачів пенсійних виплат вже доступна низка функцій. Серед них — довідка про доходи пенсіонера (на її отримання, як стверджується, потрібно кілька хвилин), подання заяви на призначення пенсії та заявки на перерахунок (термін розгляду до 10 днів). Ці послуги є безкоштовними. Також можна отримати автоматичні довідки про страховий стаж, суму зарплати з якої сплачується ЄСВ та інформацію з реєстру застрахованих громадян.

Раніше "Телеграф" писав, що у 2022 році пенсії підвищуватимуть кілька разів за особливим графіком. Навесні це відбудеться двічі.