Мобілізація триває: в яких випадках військовозобов`язаний може відмовитися від повістки

Читать на русском
Автор
6485
В Україні продовжують мобілізаційні заходи через військову агресію рф
В Україні продовжують мобілізаційні заходи через військову агресію рф

Відлік нових 90 діб воєнного стану розпочався вранці 02 травня

У зв'язку із продовженням Радою військового стану та загальної мобілізації ще на 90 днів, в Україні тривають мобілізаційні заходи, в рамках яких громадян призовного віку (до 60 років) закликають долучитися до оборони держави у лавах різних військових формувань. Якщо військовозобов'язана особа самостійно не звертається до військкоматів, їй можуть вручити повістку. "Телеграф" вирішив детальніше розібратися, чи існують випадки, в яких українець має право відмовитися від вручення документа із закликом на службу.

Згідно з чинним законодавством, якщо вручення повістки відбулося за належною процедурою без порушень, то відмовитися від неї не можна. Водночас існують й певні винятки:

  • У документі неправильно вказане ваше прізвище, ім'я чи по батькові. На вашу думку ця повістка може бути адресована іншій людині.
  • Повістку вручила людина, яка не має відповідних повноважень;
  • На документі відсутні печатка або підпис військового комісара.

Варто наголосити, що в Україні за ігнорування повістки, за отримання якої ви поставили свій підпис, передбачається відповідальність.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в Україні ще одну категорію чоловіків від 18 до 60 років можуть звільнити від військової служби — кого це стосується.

Також нагадаємо, чи законною є повістка, яку прислали по пошті.