Частина українців може звільнитися з військової служби під час війни: які документи для цього треба

Читать на русском
Автор
6012
Мобілізація в Україні триває
Мобілізація в Україні триває. Фото suspilne.media

Мова про багатодітних чоловіків, яких вже призвали на службу

В Україні з 1 жовтня набули чинності поправки до закону про військовий обов'язок та військову службу, згідно з якими багатодітні чоловіки отримали відстрочку від служби в армії та можливість з неї звільнитися, якщо мають таке бажання.

Як зазначається у статті 26 Закону, підставою для звільнення є утримання військовослужбовцем трьох і більше дітей неповнолітнього віку.

Які документи потрібні військовому для звільнення зі служби

Як пояснив адвокат Роман Лихачов, багатодітним військовослужбовцям треба буде надати докази про утримання трьох дітей, адже визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей. До переліку таких документів належать:

  • Свідоцтва про народження трьох і більше дітей;
  • Рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком;
  • Рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком;
  • Посвідчення батька багатодітної сім'ї.

Якщо багатодітний батько не проживає з дітьми, але утримує їх, то докази цього також знадобляться. Це може бути рішення суду про призначення аліментів на утримання дітей та довідка з виконавчої служби, що у чоловіка немає заборгованості по сплаті аліментів.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що народні депутати України заговорили про розширення списку призовників. У нього хочуть включити осіб, які мають легку інвалідність.