Виїзд з України під заставу: що не так із "єВідрядженням" та чому воно досі не працює

Читать на русском
Автор
1055
Перетин державного кордону обмежено через російську агресію
Перетин державного кордону обмежено через російську агресію

Уряд допрацьовуватиме систему, поки вона не стане зручною для представників бізнесу

В Україні з 1 вересня на порталі "Дія" мала запрацювати нова послуга під назвою "єВідрядження". Проте як гадалося, на жаль, не склалося, тож представники Європейської Бізнес Асоціації вирішили проаналізувати, чому ж система дотепер не запрацювала і як українцям здійснювати переїзд через державний кордон.

Як пише видання finance.ua, програма "єВідрядження"є механізмом, який повинен був дозволити українським підприємцям та представникам бізнесу закордонні відрядження та на участь у конференціях за кордоном, попри війну в країні. Згідно з новою системою ця категорія чоловіків мала право на виїзд за кордон строком до 7 днів, але при умові дотримання низки критеріїв.

"єВідрядження" передбачало, що одночасно отримати дозвіл на виїзд за кордон зможуть не більше 10% працівників і при цьому не більше 10 людей цієї компанії. Якщо ж в умовах перетину буде виявлено певне порушення, до прикладу працівник повернувся на Батьківщину через 9 днів після виїзду, то сума заставу у 200 тисяч гривень повинна була бути перерахована на потреби Міністерства оборони України. Однак, цей механізм так і не розпочав свою роботу.

"Систему розкритикували в уряді й відправили на доопрацювання. Виникло досить багато сумнівів щодо деяких положень цієї постанови. Зокрема, йшлося про те, що вимога щодо середньої зарплати в компанії у 20 тис. грн є необґрунтованою, адже станом на січень 2022 року середня зарплата по Україні становила 14 500 грн. Зараз, за даними НБУ, ця сума знизилася ще на 12%. Тобто були певні недопрацювання та питання, як взагалі це реалізовувати на практиці", — пояснили у ЄБА.

Крім того, не менш важливим питанням, яке піддалося дискусіям, стало питання щодо термінів виїзду. Урядовці наголошували, що 7 дозвільних днів відрядження може не вистачити. Тож це питання вирішили й надалі допрацьовувати, аби уникнути цих недоробок. Лише коли ці питання будуть доопрацьовані, система "єВідрядження" запрацює і працівники зможуть виїжджати за кордон, користуючись нею.

Поки ж цю постанову не прийняли і механізм не запрацював — залишається незмінною заборона щодо виїзду за кордон під час воєнного стану громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років за винятками, передбаченими законодавством.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в Україні ще одній категорії громадян обмежили право на виїзд за межі країни.

Також нагадаємо, ще одна велика категорія чоловіків отримала право виїжджати за кордон.