Як роботодавці маніпулюють зарплатою: Work.ua розкрив "схему"

Читать на русском
Автор
938
Велика зарплатня може насторожити
Велика зарплатня може насторожити. Фото Відкриті джерела

Роботодавці все частіше використовують одну хитру схему

Роботодавці все частіше вдаються до маніпуляцій в оголошеннях про пошук персоналу. Їхня суть зводиться до того, що чітка зарплата не вказується, а дається лише можливий діапазон, який у середньому відрізняється втричі.

Як пояснили аналітики сервісу Work.ua, роботодавці аргументують свою поведінку тим, що співробітник отримає гарантовану ставку, а змінна частина залежатиме від працівника та виручки, яку він принесе бізнесу.

Зарплати з п’ятьма нулями зазвичай вказують у вакансіях менеджерів з продажу, менеджерів по роботі з клієнтами, ріелторів, медіабаєрів. Але здебільшого для пересічного працівника такий дохід недосяжний. Цей прийом формує завищені очікування і, як результат, розчарування претендента та роботодавця, від якого йде незадоволений співробітник.

Такі оголошення дають не шахраї, а реальні роботодавці, щоби привернути більше уваги. При цьому роботодавець отримує значний вибір кандидатів.

Експерти Work.ua визначили, що діапазон зарплат у рамках однієї вакансії може становити х3. Тобто, у вакансії, де мінімальна ставка 15 000 грн, максимальна зарплата може бути 45 000 грн, якщо діапазон вищий, значний ризик, що роботодавці просто намагаються привернути до себе увагу.

Але можуть бути винятки. Наприклад, у вакансіях викладачів англійської, де зарплата залежить від відпрацьованого годинника, діапазон виплат коливається від 2 500 до 15 000 грн.

Водночас нині середня зарплата в Україні становить близько 15 тисяч гривень. Але, зрозуміло, може сильно відрізнятися за регіонами та професіями. Наприклад, ТОП-10 зарплат виглядає зараз так:

  • продавець-консультант — 12 000 грн.
  • менеджер з продажу — 20 000 грн.
  • водій — 22 000 грн.
  • кухар — 14 000 грн.
  • адміністратор — 13 500 грн.
  • бухгалтер — 15 500 грн.
  • касир — 11 900 грн.
  • менеджер по роботі з клієнтами — 17 500 грн.
  • офіс-менеджер — 14 000 грн.
  • торговий представник — 21 000 грн.

Сервіс Work.ua вже відмовив у публікації понад 1000 вакансій через явне завищення платні, закликав роботодавців вказувати досяжні зарплати та дотримуватися принципів чесного найму.

Кандидатам радять уважно розглядати вакансії в інтернеті і не соромитися питати у роботодавця, з чого складається зарплата, за яких умов вона нараховується і що потрібно зробити, щоб її отримати.

А тим часом нагадаємо, що у 2023-му році ринок праці в Україні очікує на низку змін.