"М*скалі – то хворі люди": цитати Скрябіна про українців і росіян, які не втрачають актуальності

Читать на русском
Автор
4493
Кузьма Скрябін
Кузьма Скрябін. Фото velychlviv.com

Пісні та слова, сказані до 2015 року, не втратили своєї гостроти та злободенності

Лідеру гурту "Скрябін" Андрію Кузьменку, більш відомому як Кузьма Скрябін, сьогодні виповнилося би 55 років. Життя найталановитішого музиканта трагічно обірвалося у 2015 році, коли його автомобіль потрапив у ДТП на дорозі в Дніпропетровській області.

Скрябін вирізнявся не лише величезним талантом, а й активною громадянською позицією — він завжди говорив те, що думав, чи то влада, чи то події в країні, чи інші люди. Музикант брав активну участь у громадському житті, запустив відеопроект про якість життя у регіонах України. Брав участь у різних благодійних акціях та організовував їх сам. При цьому Кузьма не афішував свою благодійну діяльність. Він просто дбав про тих, хто не міг зробити це сам і щодня потроху змінював світ на краще.

Через місяць після трагічної смерті музиканта його дружина заснувала благодійний фонд імені Кузьми Скрябіна. Фонд продовжує добрі справи, започатковані Андрієм — опікується дітьми-сиротами, дитячими будинками, також у пріоритеті допомога тяжкохворим людям, пораненим військовим та українській армії.

Пісні та слова, сказані Кузьмою до 2015 року, не лише не втратили своєї гостроти, а й набули нової актуальності. Про любов до України, війну, м*скалів та росію — його слова завжди надвлучні.

"Хай завиють м*скалі — вороги прокляті!"

"М*скалі то хворі люди, хочуть воювати / А ми будемо на них із Говерлі с*ати..!" Рядки коломийок Скрябіна насичені різноманітними побажаннями східним "сусідам" України, одвічним її ворогам. Особливу увагу музикант приділив їхньому лідеру — президенту росії володимиру путіну. А оскільки жанр соромицьких пісень відрізняється еротичним підтекстом та образністю метафор, то… "Вова путін — хворий хлопець, в дупі має жабу / Жаба грає в дупу вову, думає, що баба".

Про національну ідентичність

Скрябін завжди говорив, що важливо розуміти свою національну ідентичність. Тільки це має виходити із серця, а не бути даниною моді.

  • Якщо немає націоналізму — немає нації, я так до цього ставлюся. Націоналізм має бути не агресивним, він має бути дипломатичним, інтелігентним, і тоді я його підтримую.
  • Патріотичні пісні треба писати весь час, а не тоді, коли їх треба писати. Адже до того, як у країні таке сталося, ніхто їх не писав, а зараз усі стали такими патріотами — одягали вишиванки та наклеювали їх на машини. Їх ще "вишиватниками" називають. Начепив вишиванку — і вже думаєш, що все змінилося. Але вишиванка має бути десь глибше, зашита мамою та татом…

Про війну з росією

Кузьма називав війну самим ідіотським винаходом людей і боявся її найбільше у світі. Із самого початку збройної агресії росії, з 2014 року і до самого кінця Скрябін організовував благодійні концерти, щоб збирати кошти для української армії та піклуватися про поранених.

  • Поки ми сидітимемо і радітимемо, що на моїй вулиці не стріляють, буде війна. Нейтральним бути не можна. Війна не може бути на певній частині території, якщо вона заходить, це біда для всіх.
  • Ця війна вже давно настала. Те, що її немає тут, не означає, що її немає. Вона є тому, що люди гинуть і з Кривого Рогу, і зі Львова, і Миколаєва, і Чернігова. Звідусіль. А величезна кількість людей в Україні вдає, що нічого не змінилося.

Справжньою пророчою виявилася одна з останніх пісень Кузьми — "Українці". Композиція, яка так і не випущена в реліз, починається зі слів "Прийшла війна на нашу землю, люди / У яку рік тому ще не вірив ніхто".

Ще вісім років тому музикант був упевнений:

"Біда зібрала нас докупи, як ніколи,

Навчила відрізняти рідне і чуже,

Ми знов себе заповажали, слава Богу —

Так має бути: свій до свого по своє”.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Ірина Білик змінила слова пісні, записаної разом зі Скрябіним. Композицію "Мовчати" вона адаптувала до сьогоднішніх реалій.