Частина військових в Україні може отримувати 50 тисяч гривень: для кого передбачена доплата

Читать на русском
Автор
6578
Хто із військових може отримувати 50 тисяч гривень
Хто із військових може отримувати 50 тисяч гривень. Фото Колаж "Телеграфу"

Для призначення виплати мають бути певні підстави

В Україні є три види доплат військовим у розмірі 100, 50 та 30 тисяч гривень. Кожна з них розрахована на певні категорії військовослужбовців. Українцям розповіли, хто може претендувати на отримання нової доплати у розмірі 50 тисяч гривень та які для цього є умови.

У 2023 до порядку виплат грошового забезпечення військовим було внесено деякі зміни, згідно з якими виплати у розмірі 100 тисяч гривень залишилися незмінними, 30 тисяч гривень мають право отримувати лише деякі категорії, і водночас було введено нову доплату у розмірі 50 тисяч. Про це представник Гельсінкської спілки з прав людини адвокат Роман Лихачов розповів виданню NV.

"З’явилося поняття виплати 50 тисяч гривень тим, хто виконує бойові завдання у складі, як правило, військового управління, штабу — це ті, хто здійснює оперативне управління підрозділами. Перелік цих органів буде визначено головнокомандувачем ЗСУ або начальником Генштабу", — сказав юрист.

Кому виплачують 100, 50 та 30 тисяч гривень

100 тисяч можуть одержувати військові за безпосередню участь у боях на лінії зіткнення. Також на цю виплату можуть претендувати військовослужбовці, які потрапили в полон або отримали поранення під час бою.

50 тисяч гривень передбачено для тих, хто виконує бойове завдання у складі військового органу управління. Вирішуватимуть, де саме та територія, на якій виконується завдання, будуть у Генштабі та головнокомандувач ЗСУ.

30 тисяч гривень сплачують тим, хто виконує спеціальні бойові завдання. Вони можуть бути як на лінії зіткнення, так і в інших місцях.

Підстави для призначення виплат військовим

Додаткові виплати у розмірі 100, 50 та 30 тисяч гривень нараховують військовим на основі наказу командира частини за місяць. При цьому в ньому має бути зазначено суму виплат за період виконання бойових завдань.

У довідці про виконання бойових завдань мають бути зазначені такі реквізити:

  • номер за порядком;
  • військове звання військовослужбовця;
  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • період участі у бойових діях.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що українські військові можуть отримувати компенсацію за оренду житла. Розмір виплати залежить від місця проживання та ще кількох певних факторів.