Цілі килими первоцвітів: заповідна долина заквітла на Закарпатті (вражаючі фото)

Читать на русском
Автор
11679
Шафрани в Колочаві Новина оновлена 23 березня 2023, 11:43
Шафрани в Колочаві. Фото Facebook.com

Купувати первоцвіти не варто — цих рослин через недбалих браконьєрів стає дедалі менше

В Україну прийшла календарна та кліматична весна і першими про неї сповіщають квіти. Первоцвітами милуватися можна вже в багатьох районах, та варто робити це тільки очима — збирати квіти не можна. За це є чималий штраф.

Як повідомляє Карпатський біосферний заповідник на своїй сторінці у Facebook, у Долині нарцисів на Закарпатті нарцисів поки нема, зате землю вкривають килимом пурпурові шафрани та білосніжні білоцвіти. Окрім них зустрічаються підсніжники, проліски, еритроній собачий зуб та інші.

Шафрани
Первоцвіти в дикій природі
Крокуси долина нарцисів
Шафрани в заповіднику
Білоцвіти
Білоцвіти

У Колочавському скансені також квітнуть шафрани Гейфеля, вкриваючи землю пурпуровим килимом. Первоцвіти здебільшого ростуть на прилісових луках і лісах, так і вздовж річок і потічків, часто на схилах.

Килим шафранів
Шафрани в Колочаві
Шафрани Колочава
Пурпуровий килим шафранів

Ці види внесені до Червоної книги України. Такі квіти зривати, а тим паче продавати не можна. За кожну зірвану рослину з Червоної книги доведеться заплатити штраф. Крокуси, шафрани, проліски обійдуться знищувачам природи від 49 до 62 гривень за 1 екземпляр в залежності від виду. Продавати та купувати їх також заборонено — штраф від 510 до 1 700 гривень. Якщо ж квітковий браконьєр збирає квіти в заповіднику чи зриває рослини, що охороняються за міжнародними договорами штраф зростає і становить від 1 700 до 3 655 гривень.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в ООН занепокоєні способом споживання людством води. До чистої питної води не має доступу чверть населення планети.